Olcsóbb, mint a fa - mégsem ezzel kellene tüzelni

Okosan a kályhával - Tény: határozottan olcsóbb, mint a fa. De eltüzelése mégsem ajánlott, hiszen nem csak, hogy rettentően egészségtelen, de a levegőbe jutva a környezetet is károsítja. A Levegő Munkacsoport a szemétégetés ellen vette fel a harcot, segítséget a kormánytól kér.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.

Kép: füst tél kémény fűtés méreg gáz torony templom sziluett tüzelés tüzifa 2016 01 22 Fotó: Kállai Márton

Olcsóbb, mint a fa - mégsem ezzel kellene tüzelni
füst tél kémény fűtés méreg gáz torony templom sziluett tüzelés tüzifa 2016 01 22 Fotó: Kállai Márton

Bizony többször előfordul, hogy téli időszakban a kisebb falvakban, településeken ugyanolyan rossz (talán még rosszabb is) a levegő minősége, mint a szmogos nagyvárosokban. Ennek oka az égetéssel levegőbe kerülő sok káros anyag. Mert a kályhában köt ki szinte minden: műanyag hulladék, bálás ruha, autógumi.

Mindez pedig a levegőbe jutva szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, a magzatokban és a kisgyerekekben pedig fejlődési rendellenességet okozhat, figyelmeztet felhívásában a Levegő Munkacsoport, amely a Greenpeace-szel összefogva hat pontból álló javaslatcsomagot adott át Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a múlt héten.

Ennek első pontja: felvilágosítás. Sokan azért is égetnek el oly’ sok mindent, mert nincsenek tisztában annak káros hatásaival. Második lépésként a hatóság képzéssel és hatékonyabb belső szabályozással segítse elő, hogy az illetékesek törvényi keretek között, határozottan lépjenek fel a jogszabályba ütköző lakossági égetéssel szemben. A következő pontokban javasolják az igazságügyi szakértő vizsgálatát – amennyiben szabálysértés történt, ám az elkövető nem ismeri el, hogy szemetet égetett. Szigorítanának is: a lignit lakossági felhasználása egyelőre nem illegális, viszont rendkívül környezetszennyező, ezért javasolják, haladéktalanul tiltsák be; ahogyan a vizes (20 százaléknál magasabb nedvességtartalommal rendelkező) fa árusítását is. Nagyon fontos továbbá, hogy a rászorulók részére biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy törvényes úton fűthessék fel otthonaikat. Ez – mint arra a javaslatot benyújtók felhívják a figyelmet – sokkal kevesebbe kerülne, mint amennyi kárt a jogellenes égetések okoznak. Jelenleg a kormány hárommilliárd forint értékben ad szociális alapon tüzelőanyagot – ennek összegét legalább a háromszorosára kellene emelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek