Parlamenti kikelet

Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A nap Orbán Viktor felszólalásával indult. A következő hetekben pedig fontos, kétharmadot igénylő ügyekről fognak szavazni a parlamenti képviselők.

Ország-világhj2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: Budaörs, 2014. december 19. A Magyar Posta Zrt. új levélfeldolgozó gépsora a budaörsi országos logisztikai központban 2014. december 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Parlamenti kikelet
Budaörs, 2014. december 19. A Magyar Posta Zrt. új levélfeldolgozó gépsora a budaörsi országos logisztikai központban 2014. december 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Mielőtt Prágába utazott volna a V4-ek gyűlésére, a kormányfő irányt mutatott a kormány menekültpolitikáját illetően. Kérte az ellenzéki pártokat, ne csináljanak politikai ügyet a betelepítési kvótából, mert ennek az évnek a legnagyobb kihívása biztonsági jellegű lesz, hiszen milliók indulhatnak meg Európa felé.

A hétvégi pedagógustüntetésre a miniszterelnök csak az ellenzék erre irányuló felszólalásai után tért ki. Az MSZP-s Tóbiás József, a jobbikos Vona Gábor és az LMP-s Schiffer András is utalt az oktatás siralmas állapotára.

A terrorveszélyre Vona kifejtette, hajlandóak a kormányt támogatni, ám az erről szóló módosítást ebben a formában nem fogadhatják el – véleménye szerint az emberek félnek a pártállami idők visszatéréséről, márpedig a kormány intézkedései erre utalnak. Schiffer szerint a menekülthullám a globális kizsákmányolás eredménye, a kerítésépítés pedig nem megoldás.

A nap további részében megszavazták a sokak által vitatott Postatörvény-módosítást. Ezt korábban még Németh Szilárd fideszes képviselő nyújtotta be, lényege, hogy a Magyar Posta semmilyen adata nem lehet közérdekű, ami „üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna”. A módosítással nem értett egyet az ellenzék és különböző civil szervezetek sem, sőt még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint sem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek. A törvénymódosítás ellenzői szerint félő, és semmi nem garantálja ennek ellenkezőjét, hogy ne hozzanak hasonló törvénymódosítást más, állami kézben lévő vállalatokkal kapcsolatosan is.

Ezek is érdekelhetnek