Pohárban az allergén

Manapság a fogyókúrázók és az egészséges élet hívei a smoothie nevű italra esküsznek, ami nem más, mint zöldségekből vagy gyümölcsökből készülő turmix. Ez a vitaminbomba azonban veszélyes is lehet, a zöldségek és gyümölcsök ugyanis nyers formájukban nagy mennyiségben tartalmazzák az allergéneket. A turmixolt italok emellett gyakran szója- vagy mandulatejjel készülnek, amelyek további kockázatot jelentenek a nyírfapollenre allergiásoknál.

Ország-világPE2016. 02. 16. kedd2016. 02. 16.
Pohárban az allergén

Ezen allergia esetén tüneteket okozhatnak egyes gyümölcsök – leggyakrabban az alma, de emellett a cseresznye, a nektarin, az őszibarack és a körte is. Gondot okozhat a sárgarépa, zeller, mogyoró, paszternák, burgonya, szója és mandula is. A fűpollen-allergiásoknál a kivi, a szója és a paradicsom, a parlagfű-allergiásoknál a banán és a dinnye okozhat panaszokat.

Aki pedig a fekete ürömre allergiás, az a paprika, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, a burgonya, a dinnye, az uborka és a mangó fogyasztásakor legyen óvatos.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint: – A keresztallergia lényege, hogy a két anyag – a pollen, illetve a gyümölcs vagy zöldség – közt nagy a szerkezeti hasonlóság, ezért reagál az elfogyasztására a beteg szervezete. A keresztallergia aránya a nyírfapollennél a legmagasabb, 30 százalék, az összes többi pollenre érzékenyeknél ez csupán 5-10 százalék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek