Teljes csőd: soha ilyen távol nem voltunk a világelittől

Palágyi Béla cikke a Sportnapló rovatban - Véget ért Lengyelországban a férfi kézilabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott a 12. helyen végzett, ezzel elesett a riói olimpiai részvételtől – sem a nők, sem a férfiak nem képviselik színeinket ebben a sportágban.

Ország-világPalágyi Béla2016. 02. 05. péntek2016. 02. 05.

Kép: epa05129477 Hungary's head coach Talant Dujshebaev (L) reacts during the EHF European Men's Handball Championship 2016 group 2 match between Sweden and Hungary at the Centennial Hall in Wroclaw, Poland, 27 January 2016. EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT, Fotó: MACIEJ KULCZYNSKI

EHF European Men's Handball Championship 2016
epa05129477 Hungary's head coach Talant Dujshebaev (L) reacts during the EHF European Men's Handball Championship 2016 group 2 match between Sweden and Hungary at the Centennial Hall in Wroclaw, Poland, 27 January 2016. EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
Fotó: MACIEJ KULCZYNSKI

Győztek a németek a spanyolok előtt; a bajnokok nem tartoztak a favoritok közé, tartalékos csapatuk azonban bebizonyította: a hazai bajnokságuk olyan erős, hogy akár két-három aranyérem-esélyes gárdát is ki tudnának állítani. Férfiúinknak a jövő évi, franciaországi világbajnokság a következő „lecke”, az ottani részvételért júniusban kell Szerbiával odavisszavágó alapon megmérkőzni, ami nem lesz könnyű. A kézilabda-szövetség meg is vált a vesztes szövetségi kapitánytól, Talant Dujsebajevtől, utódja azonban egyelőre nincs. A női válogatottnál négy mérkőzésre Elek Gábort és Ambros Martint bízta meg a szakvezetői munkával az elnökség, akiket Siti Beáta segíti. 

Kétségtelenül bonyolult feladvány a magyar kézilabdasport megítélése. Ha egy hazánkba tévedt idegen, aki ráadásul kézilabdadrukker, világszínvonalú női meccset kíván látni, elutazik Győrbe, és megnézi a Bajnokok Ligája trófeájára aspiráló Audi ETO KC összecsapását, vagy a Fradiét soros kupaellenfelével – és utána elteszi emlékbe a belépőjegyet. Ha férfimeccsre kíváncsi az illető, Veszprémet, esetleg Szegedet választja – a maradéktalan elégedettség a színvonallal ott is garantált. 

Emberünk tehát úgy távozik, hogy a kézilabdasport birodalmában járt, és alig várja, hogy egy igazi megmérettetésen a legjobbakat lássa, akiknek a Himnusz szól s nemzetiszín zászló leng. Aztán amikor ez bekövetkezik, az illető mindkét nemtől olyan teljesítményt lát, hogy újra előveszi a bédekkerét, hogy megnézze, jó helyen jár-e. Az idegen eltanácstalanodik, mi, magyarok azonban tudjuk a magyarázatot: egy klubcsapatot menedzselni sokkal könnyebb, mint sok ezer potenciális kézilabdázót. 

Ha pedig a szakosztály mögött olyan szponzorok állnak, mint, teszem azt, egy autógyár, húsüzem vagy jól prosperáló bank, egy hétfős alakulatba csak össze lehet szedni a világ elitjét. Ettől magasan leng a támogató cég logója, csapata folyik a televízió valamennyi csatornájából, így ez a hírverés üzletnek sem utolsó. A kiemelkedő klubszereplést meg lehet váltani pénzzel – ám a válogatott helytállását nem. Így aztán a pénz csengése sok más hangot is elnyom. Ezért is akarja a sportág vezetése korlátozni a légiósok számát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek