Terrorveszély esetére - szavazás lesz, kétharmados többségre lenne szüksége a kormánynak

Komoly tétje lesz a következő hetekben egy parlamenti szavazásnak: a terrorvészhelyzet kezeléséről, illetve a szükségállapot bevezetéséről és ennek folyományairól szavaznak. Ahhoz, hogy átmenjen a törvénymódosítás, kétharmados többség kell. Az ellenzék elutasítja a változtatást.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 05. péntek2016. 02. 05.

Kép: Budapest, 2015. november 18. Járőröző rendőrök Budapesten, az Andrássy úton 2015. november 18-án. A november 13-i párizsi merényletek után Magyarországon is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. MTI Fotó: Marjai János, Fotó: Marjai János

Terrorveszély esetére - szavazás lesz, kétharmados többségre lenne szüksége a kormánynak
Budapest, 2015. november 18. Járőröző rendőrök Budapesten, az Andrássy úton 2015. november 18-án. A november 13-i párizsi merényletek után Magyarországon is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

Rendkívüli szükségállapotot vezethetne be a kormány terrorveszély esetén – ha egy alkotmánymódosító rendelet következtében bekerülne az Alaptörvénybe a terrorvészhelyzet fogalom. És mint ilyen helyzetben – a Fidesz– KDNP módosító javaslata szerint – korlátozhatná a média működését, lezárhatná a határokat, kijárási tilalmat vezethetne be, szabályozhatná az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek forgalmát, betilthatná a tömegrendezvényeket. Megtilthatná a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmát. Elrendelhetné az ország egy, korábban meghatározott vagy a terrorveszéllyel érintett, fenyegetett területén a lakosság kitelepítését. Mindehhez pedig nem kellene az Országgyűlés engedélyét, beleegyezését kérnie. A szükségállapotot a Fidesz 60 napig tartaná fenn, ez idő leteltével annak meghosszabbításáról szavazna a parlament.

Az ellenzék abban egyetért, a terrorveszéllyel foglalkozni kell, illetve, hogy egy rendkívüli esemény alkalmával nincs idő több napon át tárgyalni a parlamentben. Ilyenkor minden óra számít, azonnal cselekedni kell. A problémát abban látják, hogy a módosításban nem egyértelmű, mit jelent pontosan a terrorveszély fogalma, mely események alkalmával vezetné be azt a Fidesz, továbbá lerövidítenék a szükségállapot időtartamát is. Így viszont, ebben a formában az összes ellenzéki képviselő kijelentette, nem tudja megszavazni a törvényt.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jelezte, nem látják értelmét, hogy tovább egyeztessenek az ellenzékkel, hiszen nagyon távol állnak egymástól az álláspontok, ezért benyújtják a javaslatot.

Ezek is érdekelhetnek