Unokázós csalók

Egyre gyakoribb a fővárosban is, hogy csalók idős embereket hívnak fel telefonon, és unokájuknak vagy más közeli hozzátartozójuknak adják ki magukat. Minden esetben valamilyen okra (például tartozásra vagy balesetre) hivatkozva készpénzt, ékszereket csalnak ki tőlük – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Unokázós csalók

A Budapesti Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás. Az elkövetők felderítése rendkívül nehéz, sokszor nincs eredmény: a fővárosban 2015-ben a csaknem ezres nagyságrendű elkövetéshez képest alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség, vádemelés, bíróság elé állítás pedig csak néhány esetben történt. A sértettek rendszerint 70 év felettiek, a vezetékes telefonjukon keresték meg őket késő este vagy éjjel.

A Fővárosi Főügyészség figyelmezteti az időskorúakat, hogy ilyen telefonhívások esetén azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek