Brüsszeli terror: amitől tartani lehetett, az áldozatok száma emelkedett az első adatokhoz képest

A március 22-én, kedden Brüsszelben elkövetett terrortámadások okozta három robbantás során 14 ember halt meg a repülőtéren és 20 fő a metróban elkövetett merényletben. Száznál több a sebesültek száma. Terrorelhárítók lepték el a Kossuth teret.

Ország-világO. Horváth György2016. 03. 22. kedd2016. 03. 22.
Brüsszeli terror: amitől tartani lehetett, az áldozatok száma emelkedett az első adatokhoz képest

Kedd délutánra hivatalosan is 34-re emelkedett a brüsszeli merényletsorozat halálos áldozatainak száma.

A ma reggeli három robbantás - a nemzetközi repülőtér utasait ért támadás után volt még egy metrós robbantás is - során a repülőtéren 14 fő halt ,meg az uniós negyed metrószakaszán 20-an haltak meg. Kedd kora délutáni hivatalos adatok szerint a két helyszínen összesen 34 ember halt meg, több mint 130-an megsérültek.

Brüsszel polgármestere a metróban elkövetett merénylet kapcsán bejelentette: az áldozatok száma 20 halott, 106 sérült. Korai azonban még arról beszélni, pontosan hány áldozatot követelt a reggeli merényletsorozat - tette hozzá Yvan Mayeur, emlékeztetve arra, hogy kritikus állapotban szállítottak kórházba sebesülteket, sajnos a halálos áldozatok száma még tovább nőhet.

Maggie de Block egészségügyi miniszter a korábbi támadás mérlegéről elmondta: a zaventemi repülőtéren 14 ember halt meg,  és 81-en megsérültek.

A belgiumi terror miatt azonnal a legmagasabb fokozatú készültséget rendelték el Budapesten is. Rendőrök és terrorelhárítók foglalták le a főbb épületek és terek környékét. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a ma reggeli brüsszeli események miatt „utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el" - olvasható a BM közleményében.

Jó hír, hogy a belga légügyi irányító központ tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A Brussels Airlines repülőgépe reggel fél hétkor indult a magyar fővárosból, és 08.15-kor szállt le Brüsszelben. Az áldozatok között egyébként egyelőre nem találtak magyart.