Esőisten, ne sirass! Geopro-elemzés

MÍG ITTHON az évszakhoz képest meleg és csapadékos időjárás keseríti a gazdákat, addig a világ más részein javulnak a gabonatermés-kilátások. A magyar termelők számára ez a lehető legrosszabb kombináció, hiszen így egyaránt csökkenhet a betakarítható mennyiség és a piacon elérhető ár.

Ország-világVeseta Nándor2016. 03. 05. szombat2016. 03. 05.
Esőisten, ne sirass! Geopro-elemzés

A belvízzel elöntött területek nagysága az év eleje óta kitartóan hulló csapadék miatt egyre növekszik. A februárban még jobbára csak az Alföld középső és déli részét érintő belvízveszély mind több helyen okoz kárt az őszi kalászosokban. Ahol pedig még nem került a vetőmag a talajba, ott a tavaszi talajmunkák és a vetés elcsúszása jelenthet gondot. A víz mellett a kártevők áttelelése is kockázatokat hordoz. A gazdák hosszabb fagyos időszakot szerettek volna, ha viszont most érkezne, annak aligha örülnének: az esetleges tavaszi fagyok a növénykultúrában is maradandó károkat okoznának.

A tavalyi év rekordot hozott számos uniós országban és az EU egészében egyaránt. A 150,2 millió tonnás búzatermés – az árak csökkenését eredményezve – öldöklő versenyt indított az exportpiacokon.

A francia és az orosz búza továbbra is egymással verseng: jelenleg Egyiptom kegyeit keresik, mivel a Nílus menti ország több százezer tonnányi szállítmányra adott le rendelést. Miközben az idei világtermésre vonatkozó előrejelzés újabb 500 ezer tonnával csökkent (142,6 millió tonnára), a szakemberek az exportra szánt mennyiség 1,7 millió tonnás emelkedésével számolnak (30,6 millió tonna). A verseny tehát továbbra is erős lesz, dacára a több helyen is károkat okozó téli időjárásnak.

A legjelentősebb visszaesést Ukrajnából jelentették: az őszi szárazság miatt a tavalyi 26,5 millió helyett csupán 18 millió tonna búzával számolnak. A mennyiség mellett a minőség is jelentősen romlott, az állomány egyharmada takarmány minőségű. A szárazság- és fagytűrő fajtáknak köszönhetően jó termésre számítanak Oroszországban: a mezőgazdasági miniszter szerint az idén 61,8 millió tonna búzát termelnek az országban (+600 ezer tonna), ebből 22,5 millió tonnát exportálhatnak a tavalyi – szintén rekordot jelentő – 21,9 millió tonna után.

Egyes szakértők szerint a tényleges export ennél valamivel kisebb lehet, miután az embargó miatt megnövekedett baromfiállomány takarmányozási szükséglete emelkedik.

A világ távolabbi szegleteibe pillantva további javulás látszik az argentin búzatermésben.

A várható termés ismét – ezúttal 300 ezer tonnával – emelkedett (11,3 millió tonna) ugyan, de még így is elmarad a tavalyi 11,9 milliótól. Visszafogják a termelést az Egyesült Államokban is: az alacsony árak miatt a hagyományosan búzatermő vidékeken sok helyütt más növénykultúrákat részesítenek előnyben.

A jelenlegi adatok alapján az USA-ban 46 éve volt utoljára ilyen alacsony a búza vetésterülete (20,5 millió hektár), igaz, a hektáronkénti hozamok azóta lényegesen magasabbak lettek. Az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) számításai szerint a világ búzakészlete ennek ellenére az idén 2,1 millió tonnával lehet több, főként a 2 millió tonnával emelkedő kínai készleteknek köszönhetően. A kínai kormányzat az élelmezésben és a takarmányozásban is más növények fogyasztására ösztönöz, ezzel igyekszik mérsékelni a búza felhasználási arányát. Ha az intézkedések hatása a tervekkel összhangban alakul, akkor akár 4 millió tonnával is visszaeshet a világ legnépesebb országának fogyasztása. Bár kisebb mértékben, de szintén a készletek emelkedésével számol a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb jelentése is.


Szerzőnk, Veseta Nándor a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek