Hosszú idő után az elmúlt hetekben mintha megmozdult volna valami...

Merre tovább, kávéárak? - Ki tudja, talán szabadságharcos felmenőink forradalmi hangulata sem lett volna oly magas, ha a Pilvaxban is olcsón mérik a kávét. A történelmi események után 168 évvel inkább a brazil és vietnami termelőknek keserű a fekete ára, ámbár hosszú idő után az elmúlt hetekben mintha megmozdult volna valami...

Ország-világGeoPro2016. 03. 19. szombat2016. 03. 19.
Hosszú idő után az elmúlt hetekben mintha megmozdult volna valami...

Egy évvel ezelőtt még tartós kávéhiánnyal és egekbe szökő árral rémisztgettek minket az előrejelzések, azonban az azóta eltelt időszakban a főbb termőterületek mindegyikén a várt felett alakult a betakarítás.

Februárban a brazil piacról érkezett a hír: a korábban a kávéra adott 47,28 millió zsáknyi termésbecslést 54,17 millióra emelte az ország vezető exportőre. A jobb termést ráadásul éppen a magasabb minőséget jelentő arabica típusú kávé hozta össze. A korábbi előrejelzésben szereplő 32 millió zsák helyett csaknem 41,4 milliót sikerül betakarítani, miközben a robusta fajtát termelő vidékeken a száraz időjárás miatt 15,2- ről 12,8 millió zsákra esett vissza a termelés. A két fajta közötti árkülönbség a robusta drágulása miatt ismét csökkent, aminek leginkább a vietnami termelők örülhetnek, akik az olcsóbb robusta legnagyobb exportőrei.

A távol-keleti ország termelői számára az a legfőbb gond, hogy a szárazság az ő ültetvényeiket sem kíméli. Az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a 40%-át mérték az első negyedévben, és a meteorológiai előrejelzések szerint a második negyedévben is 30–50%-kal maradhat el a hosszú távú átlagtól a lehulló csapadék mennyisége. A tavalyi évről betárolt hatalmas kávémennyiség még jó ideig kitart, így az áremelkedés jelenleg korlátos, de a növény fejlődése szempontjából kritikussá válhat a tartós szárazság, ami az őszi aratás idején már a tőzsdei árakban is tükröződhet. A vietnami exportőrök januárban (170 ezer tonna/2,83 millió zsák) és februárban (120 ezer tonna/2 millió zsák) a tárolási kapacitások híján még növelték a kivitelt, de márciusban már az árak emelkedésére játszva inkább kivárnak az értékesítéssel. Az áremelkedésnek ugyanakkor van egy rejtett vetülete: mind a vietnami, mind a brazil fizetőeszköz jelentős leértékelődésen ment keresztül az elmúlt év során – bár meg kell jegyezni, hogy január óta a brazil reál csaknem 10%-nyit visszanyert az USA-dollárral szemben.

A piacot meghatározó két legnagyobb termelő mellett a kolumbiai szárazságról érkező hírek szintén az árak emelkedését eredményezték – a legfrissebb előrejelzések szerint idén a korábbi várakozásnál 1-1,2 millió zsákkal kevesebb arabica kávét exportálhatnak.

Afrika legnagyobb termelője, Etiópia hasonló problémákról számolt be, a csapadékhiány az ottani termést is meggyérítette.

A hosszabb távú várakozások a tavalyi jó termés ellenére fikarcnyit sem változtak, még mindig a kedvezőtlen időjárási eseményekkel és kávéhiánnyal riogatva igyekeznek vásárlásra ösztönözni a feldolgozókat a legnagyobb ágazati termelői szerveződések. Jelenleg a 2017-es évről szóló pesszimista előrejelzés is az áremelkedést támogatja. Ebben újabb aszályokkal számolnak, s nem csupán a robusta, de az arabica termőterületein is. A Nemzetközi Kávészövetség (ICO) napokban tartott világkonferenciáján közzétett előrejelzés szerint a 2015/16-os szezonban a 143,4 millió zsáknyi (+1,4%) kávé termelése mellett a kávéfelhasználást 152,1 millió zsákra (+1,2%) teszik. Ha a szervezet előrejelzése beigazolódik, alighanem a termelő országok helyett a kávéfogyasztók hangulata lesz forradalmi.
 


www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek