A sziesztának vége - Elkelt a pápamobil - Befagyasztott pénzek - Lassú víz... - Hírmorzsák

Ország-világMunkatársainktól2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.
A sziesztának vége - Elkelt a pápamobil - Befagyasztott pénzek - Lassú víz... - Hírmorzsák

A SZIESZTÁNAK VÉGE
Megszüntetné a délutáni sziesztát a spanyol kormányfő. A választásokra készülő kormányfő szerint ez azért is jó lehetne, mert korábban végeznének az emberek a munkában: este nyolc helyett már hatkor letehetnék a lantot. A szieszta hosszú ideje tradíció a déli országban, a bevezetésekor a földeken dolgozó parasztokat óvták az erős déli napsütéstől – ezért a pár órás pihenő a nap közepén. Mariano Rajoy kormányfő ezzel a termelékenységet, a hatékonyságot növelné.

300 ezer dollárt fizetett
egy üzletember a
pápamobilért, vagyis az egyik, pápa által használt autóért. A körülbelül 82,5 millió forintért megvásárolt autót a pápa tavaly szeptemberben használta, amikor New Yorkba utazott. A katolikus egyházfő természetesen nem teszi zsebre a pénzt: katolikus jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel. Az üzletember úgy nyilatkozott, nem bánja, hogy a tervezett pénz sokszorosát fizette ki, a különleges utas és a jótékony cél miatt megérte az „adakozás”. Az autót csak kiállítási darabnak szánják.

BEFAGYASZTOTT PÉNZEK
Fizetéscsökkentés – többek között
ettől várja a megoldást a finn kormány. A már évek óta gazdasági problémákkal küzdő északi országban a kormánytagok a dolgozók juttatásainak csökkentését javasolják. Körülbelül öt százalékkal lenne alacsonyabb a bérek és juttatások mértéke: ez vagy konkrét fizetéscsökkenést, vagy bizonyos béren kívüli juttatások elvételét jelentené. Egyelőre még semmi sincs kőbe vésve, a kormány jelenleg a szakszervezetekkel alkudozik.

LASSÚ VÍZ...
Különös dolog történt egy londoni
férfival. Este leparkolt a háza előtt az autójával, reggelre megbüntették. Hajnalra ugyanis mozgássérült- parkolóvá vált a hely, ahol a kocsija állt, jól meg is büntették, amiért illetéktelenül hagyta a kiemelt helyen. Noha a férfi azt hitte, csak áprilisi tréfa a dolog, kiderült, hogy nagyon is komoly. A mozgássérült-parkolóhelyet ugyanis még a férfi szomszédja igényelte férje számára, ám a londoni ügymenet elhúzódott, csak mostanra sikerült intézkedni, és az ominózus éjszakán lefesteni a parkolóhelyet. Sajnos már későn, az igénylő férje időközben elhunyt. A hibát végül az önkormányzat elismerte, és a büntetést visszavonták.

Ezek is érdekelhetnek