Éber őrök - ezek majdnem minden szabályszegést látnak!

Néhány hónapja már működnek, ám csak április 5-től büntetnek – jövő hét keddtől élesedik a VÉDA, vagyis a köznyelvben csak mint szupertraffipaxot emlegetett rendszer. Érdemes lesz vigyázni, ezek a traffipaxok majdnem minden szabályszegést látnak!

Ország-világHardi Judit2016. 04. 02. szombat2016. 04. 02.
Éber őrök - ezek majdnem minden szabályszegést látnak!

A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében élesítik országszerte azt a 365, fix telepítésű kamerát és a hozzájuk tartozó lézerszkennereket, amelyek folyamatosan, éber „szemekkel” figyelik az úton közlekedőket. A rendőrség 134 ponton helyezte el az országban ezeket a szerkezeteket, amelyek már a tavaly decemberi tesztidőszak indítása óta figyelik az utakat.

A szabályszegőket eddig nem büntették, a rendőrség azonban nemrég bejelentette: április 5-én, reggel 8 órától élesítik a rendszert. Aki ezután szabálytalankodik, jó eséllyel számíthat csekkre.

A kamerák képesek leolvasni mind az első, mind a hátsó rendszámot, a lézerszkenner 3D-s modellt tud készíteni az autóról, a radar pedig a jármű sebességét hivatott mérni. A VÉDA felismeri, ha nem tartjuk be a KRESZ-t: nem csak azt veszi észre, ha túl gyorsan hajtunk, de büntetés járhat akkor is, ha átlépjük a záróvonalat, ha áthajtunk a piros jelzésen, ha mobilozunk vezetés közben (kézben tartva a készüléket), ha nem kapcsoltuk be a biztonsági övet, vagy ha behajtunk olyan utcákba, amelyekbe azt egyébként tábla tiltja. A rendszer elvileg ki tudja szűrni a lopott autókat is – ha a járművön lopott rendszám található. Utólag pedig – kép alapján – azt is meg lehet állapítani, érvényes-e a kötelező biztosításunk.

A rendszer kiépítése 14,5 milliárd forintba került, az EU támogatásával. És hogy hol kell figyelni? A rendőrség honlapján elérhető a traffipaxok helyének listája, térképen mutatva a 134 helyszínt, ahol érdemes betartani a KRESZ előírásait.