Elvetélt remények - Fókuszban: az abortusz

LENGYELORSZÁGBAN ismét fellángolt az abortuszvita. Számos nagyvárosban ezrek tüntettek a már eddig is rendkívül korlátozott abortuszjogok tervezett további szigorítása ellen, hívők sokasága sétált ki a vasárnapi misékről, amikor a papok a terhességmegszakítás ellen szónokoltak. Saját testünk felett rendelkezni emberi jog – érvelnek a tiltakozók. Ám e jogukkal a nők csak kevés országban élhetnek szabadon.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 04. 20. szerda2016. 04. 20.

Kép: People attend the anti-government, pro-abortion demonstration in front of parliament, on April 9, 2016 in Warsaw. The banner reads ' Sentenced to death by 'pro-life defenders'. / AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI, Fotó: WOJTEK RADWANSKI

Elvetélt remények - Fókuszban: az abortusz
People attend the anti-government, pro-abortion demonstration in front of parliament, on April 9, 2016 in Warsaw. The banner reads ' Sentenced to death by 'pro-life defenders'. / AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI
Fotó: WOJTEK RADWANSKI

Bűn az abortusz a katolikus egyház szemében, Ferenc pápa azonban az irgalmasság rendkívüli szent évének idejére mégis megengedte, hogy a terhességmegszakításon átesett nők feloldozást nyerjenek. „Rengeteg olyan nővel találkoztam, akit nagyon megviselt ez a fájdalmas és gyötrő döntés. Tudom, hogy ez egzisztenciális és erkölcsi megpróbáltatás” – nyilatkozta az egyházfő. Ám a lengyel püspöki kar vezetői, úgy tűnik, pápábbak akarnak lenni a pápánál: az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a jövőben teljesen betiltanák az országban az abortuszt, mindössze annyit engednének meg, hogy ha az anya élete veszélyben forog, az orvosok olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodhassanak, melyek a magzat egészségére nézve kockázatosak. Hogy az esetleg betegen, sérülten született gyerekre ezután milyen élet, sors vár, arra nem térnek ki a javaslattevők.

Európai viszonylatban jelenleg is a lengyeleké a legszigorúbb abortusztörvény: csak akkor van lehetőség megszakíttatni a terhességet, ha az nemi erőszak következménye, ha az anya életét veszélyezteti, ha a magzat maradandó károsodást szenvedett.

A törvényjavaslat semmibe veszi a nők önrendelkezési jogát, több kárt és személyes tragédiát okoz, mint amennyi erkölcsi haszon remélhető tőle – vélekedik a tiltakozók tábora –, s csak azt vonja maga után, hogy míg a tehetősebb réteg más országokban végezteti el az abortuszt, a szegényebbek illegális módon vagy házi módszerekkel, az életük kockáztatásával igyekeznek majd véget vetni a nem kívánt terhességnek.


NINCS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁS

Az úgynevezett „abortuszturizmus” már eddig is elharapózott a lengyel nők körében. Leginkább Szlovákiába, Németországba és a skandináv országokba utaznak elvégeztetni a beavatkozást. Az Európai Unió államai közül 20-ban – így például Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Olaszországban – a nők szabadon dönthetnek arról, hogy megszülik-e a gyermeküket, általában a fogantatás utáni 12–14. hétig. A madridi konzervatív kormány azonban nemrég ugyancsak megszigorította az abortusz engedélyezését, de hasonlóan szigorúak a törvények Cipruson, Máltán és Írországban, ahonnan évente mintegy ötezer nő utazik külföldre terhességmegszakításra. A bigott katolikus Észak-Írországban nemrég felfüggesztett börtönre ítéltek egy 21 éves nőt, mert abortusztablettát vett be. Az Értékes Élet abortuszellenes csoport fellebbezett az ítélet ellen, mert úgy véli, hogy az veszélyes példával jár elöl: egy 1861-es – azaz 155 éves – törvény szerint a nő tettéért életfogytiglani büntetés járna…


MIT MONDANAK A JOGVÉDŐK?

A nőkkel szembeni diszkrimináció valamennyi formája felszámolásáról szóló ENSZ-egyezmény kimondja, hogy a nőknek joguk van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, beleértve a családtervezéssel kapcsolatos beavatkozásokat is. Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint az abortusz betiltása vagy megnehezítése hatástalan, diszkriminatív és képmutató. Hatástalan, mert a népességszámot érdemben nem növeli, viszont a megszületni kényszerített, nem kívánt gyermekek gyakrabban lesznek bántalmazás, elhanyagolás áldozatai. Diszkriminatív, mert míg a nőt korlátozza és bünteti, a férfit, aki szintén részese a nem kívánt terhesség létrejöttének, nem kényszeríti felelősségvállalásra. És képmutató, mert nem teszi lehetővé, hogy a fogamzásgátló szerek könnyebben elérhetők és mindenki számára megfizethetők legyenek.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy az abortusz szigorítása nem jár együtt a terhességmegszakítások számának csökkenésével, nem állítja meg a nemzetfogyást, ellenben szaporítja a veszélyes illegális terhességmegszakítások számát. Nem az abortuszra jelentkező nők dolgának nehezítésével, hanem megfelelő szexuális felvilágosítással, a gyerekvállalás ösztönzésével, a nők munkalehetőségeinek és a bölcsődei- óvodai férőhelyek bővítésével kellene fellépni a terhességmegszakítások számának csökkentése érdekében – vélekednek a szakértők.


TESTI-LELKI TORTÚRA

Magyarországon a művi abortusz a terhesség 12. hetéig engedélyezett. A beavatkozás előtt a nőknek két alkalommal kötelező a családvédelmi szolgálat tanácsadásán részt venniük.

A többségük megalázónak találja e procedúrát, a statisztikák szerint a védőnővel folytatott beszélgetés után csupán 5 százalékuk változtatja meg a szándékát, további 20 százalékuknak pedig mindez súlyos lelki traumát okoz. „Ha egy ország engedélyezi az abortuszt, nem kell ilyen akadálypályákat állítani a nők elé, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak a terhességmegszakításról hozott döntésük idején” – vélik a nők elleni erőszakért szót emelő Patent Egyesület munkatársai, akik szerint vagy meg kellene szüntetni, vagy változtatni kéne a gyakorlaton.

Az abortuszra nincs igazán jó megoldás. Ha egy nő nem kívánt gyermekkel várandós, a döntésével együtt járó lelki problémákon túl a művi vetélés esetleges kockázataival is szembe kell néznie. Ma már lehetséges, hogy valaki gyógyszeres úton vessen véget a terhességének.

A szakértők szerint az abortusztabletta a sebészeti eljárásnál kevésbé terheli meg a női szervezetet. Ám míg a legtöbb nyugat-európai országban legális és elérhető a tablettával előidézett vetélés, addig Magyarországon nincs rá lehetőség. Hozzánk legközelebb egy bécsi klinikán alkalmazzák, ahová hetente átlagban tíz magyar nő utazik ki elvégeztetni a beavatkozást, ami nem olcsó: 490 euróba (140 ezer forintba) kerül.

 

ESEMÉNY UTÁN. A nem kívánt terhesség a védekezés nélküli együttlét vagy „baleset” után három vagy öt napig bevehető esemény utáni tablettával is elkerülhető. A sürgősségi tabletta csak vényre kapható, évente legfeljebb háromszor, egy menstruációs cikluson belül pedig egyszer alkalmazható. A sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák orvosai szerint ez a fiatalok számára jelent megoldást, akik többsége egy-egy zűrösebbre sikerült hétvége után jelentkezik a receptért.


KÉPMUTATÓ GYAKORLAT. Az ENSZ emberi jogi biztosa arra kérte a magzatokban feltehetően
fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírus által sújtott országokat, hogy tegyék
lehetővé az abortuszt a nők számára. A mélyen vallásos dél-amerikai államok többsége sem a
művi vetélést, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére elvárja a helyi
nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe.


MENNYIBE KERÜL?
- 29 710 forint az abortusz ára, szociális
és anyagi rászorultság esetén részben
vagy egészben elengedhető
- 6-8000 forintba kerül a fogamzásgátló
tabletta három hónapra
- 6000 forintot kell fizetni egy-egy
sürgősségi fogamzásgátló tablettáért


CSÖKKENŐBEN. A KSH adatai szerint Magyarországon a 20-30 éves nők esetében a leggyakoribb az abortuszok száma. A terhességmegszakításon átesők 42 százalékának már van gyereke. Jó hír azonban, hogy míg az utóbbi években a születések száma növekedésnek indult, a művi vetéléseké 2010 óta 20 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetnek