Fertőző műtők! Tanácsok az aggódó olvasóknak: Hogyan lehet túlélni a kórházat?

Magyarországon évente 100 ezer embert betegít meg valamilyen, kórházban szerzett kórokozó.

Ország-világSZF-ajánló2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.
Fertőző műtők! Tanácsok az aggódó olvasóknak: Hogyan lehet túlélni a kórházat?

Túlélni a kórházat – Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk-olvasnánk az egészségügyi ellátással összefüggő kórházi fertőzésekről. Az utóbbi években jelentősen megszaporodott a számuk, a valóság azonban még a statisztikáknál is rosszabb lehet – állítja dr. Böröcz Karolina, az Országos Epidemiológiai Központ Kórházi Járványügyi Központjának korábbi vezetője, akitől azt is megkérdeztük: azon túl, hogy aggódnak, mit tehetnek a kórházba készülők?
Írásunk a 28. oldalon  


További kiemelt ajánlataink az április nyolcadikán megjelent Szabad Földből: 


Nők, akiknek a szavára sokan adnak   
Hazánkban a felsőoktatásban ma már női dominancia uralkodik, a hallgatók 54 százaléka nő, ami megfelel a nemzetközi átlagnak. Viszont a fizetésük még mindig elmarad a férfiakétól.
Kik azok a hölgyek hazánkban, akik teljesítménye és véleménye leginkább hat az üzleti és a közéletben, a média és a kultúra területén? Összeállításunkban ezúttal a nőké a főszerep: a Forbes magyar nyelvű magazinjának napokban közzétett listáiról az első öt-öt helyezett hölgy mellett helyet kapnak még a világ legbefolyásosabb asszonyai is, illetve azok az országok, ahol sárba tiporják a nők jogait.
Szijjártó Gabriella összeállítása a Szabad Föld friss számában.


Fortélyos félelmek  

Az ember a második legveszélyesebb élőlény a Földön – a moszkitó után. 2014-ben mintegy 440 ezer áldozatot követelt a gyilkolás – tizenháromszor többet, mint amennyien a terrorizmus következtében veszítették életüket. Mégis, ha feltesszük magunknak a kérdést, mi fenyegeti leginkább a biztonságunkat itt, Európában, a válasz nem más: a terrorizmus. A minap Magyarország is terrorfenyegetést kapott az Iszlám Államtól. Van okunk félni?
Dr. Feledy Botond külpolitikai szakértővel beszélgettünk.  


Az ölelés gyógyító ereje   
Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet választották az év orvosának. Kisugárzása és kedvessége a legaggódóbb anyukákat és a legsírósabb babákat is megnyugtatja. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 45 éves főorvosa, aki Jemenben született, rutinosan válaszol a kérdésekre és türelmesen pózol. Néhány napja már szokja „új szerepét”: a gyermekgyógyítás mellett interjúkat ad újságoknak, tévéknek. Ugyanis egy közönségszavazáson őt választották az év orvosának, s ezzel elnyerte az Astellas-díjat.
Abdul doktor portréja a friss Szabad Földben jelent meg.
 

Ezek is érdekelhetnek