Honnan folyna?

Nem nagy ügy a XXI. században, hogy a csapból víz folyik. Nem nagy, ha nem Parádóhután él a boldogtalan polgár. A Cser településrészen lakók ugyanis már tíz éve kezdeményezik a vezeték kiépítését. Kérésük jogosságát senki sem tagadja – ám még mindig nem értek el eredményt.

Ország-világHardi Péter2016. 04. 11. hétfő2016. 04. 11.
Honnan folyna?

Kezdetben – 2004-ben – laktak már annyian a településrészen, hogy kezdeményezően lépjenek fel. Negyvennyolcan látták el kézjegyükkel a víz bevezetésének kérését, és kezdték járni a hivatalt. Az igény jogosságát senki sem vitatta, ígéretekben sem volt hiány – miközben egy évtizedig semmi sem történt.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az első ingatlantulajdonosok még szántóföldre építkeztek, amiért ki is kellett fizetniük az ilyenkor szokásos büntetést a földhivatalnak. Ezt követően azonban zártkertes övezetté nyilvánították a területet, majd üdülőövezetté.

Csakhogy még itt sem kötelező szolgáltatás a vezetékes ivóvíz – ellentétben a belterületi lakóövezettel. Az átminősítés hónapok óta folyamatban van, tudtuk meg Mudriczki József polgármestertől. Hogy miért nem került több képviselő-testületi ülés napirendjére is, rejtély.

Addig is, ameddig a vízvezetékek a földbe kerülnek, az itt élők igény szerint kérhetik a víz házhoz vitelét a településen lévő közkútról. Ez különösen azoknak segítség, akik idősek, betegek. Időközben az engedélyező hivatalok is megmozdultak, s készül a vezeték kiépítésének a terve is. De óvatosan a reményekkel! A napokban ugyanis váratlan fordulat következett be az önkormányzatban: a település képviselő-testülete lemondott. Vajon a megoldatlan vízellátás is szerepet játszott ebben? – kérdeztem a polgármestert, mire ő rejtélyesen csak annyit válaszolt: minden mindennel összefügg…