Kerülik az iskolát?

Tárgyalnak ugyan, ám megegyezni nem sikerül. A pedagógusok sztrájkbizottsága hétfőn egyeztetett a kormány képviselőivel, de több ponton nem sikerült közelíteni a véleményeket. Ha nem sikerül hétfőn megegyezni, országos sztrájk jöhet – ígérte múlt héten Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Most úgy tűnik, lesz sztrájk, mert hiába tárgyaltak a felek hétfőn éjszakába nyúlóan, megegyezés nem született.

Ország-világHardi Judit2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.

Kép: Tanársztrájk pedgógustüntetés 2016.03.30 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kerülik az iskolát?
Tanársztrájk pedgógustüntetés 2016.03.30 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Abban mindkét fél egyetért, változtatni kell az alaptanterven, de míg a kormány kivételesen várna és lassabb átalakítást szorgalmazna – év végére dolgoznák ki az új stratégiát –, addig a pedagógusok szeretnék, ha már szeptemberben érezhető lenne a változás. Közös véleményen vannak a gyerekek terhelését illetően is: nem kapna házi feladatot az, aki reggeltől délután négyig a suliban van.  

A tanárok túlterheltségét illetően már nincs közös pont. A pedagógusok szerint heti maximum 22 órában kellene meghatározni a kötelező óraszámot, Palkovics László oktatási államtitkár szerint viszont épp elég kompenzáció a pár éve megemelt fizetés. Nem tudnak dűlőre jutni a tankötelezettséget illetően sem, a kormány ragaszkodik a 16 éves határhoz, a pedagógusok visszaállítanák a 18 éves korhatárt.  

A legnagyobb szakmai vita a Klik körül alakult ki. Az iskolák központi ellátó intézménye elvileg megszűnik, de hogy mi lesz helyette, még nem tudni pontosan. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter múlt héten bejelentette: a központi, nagy szervezet helyett több, körülbelül 60 intézmény jöhet létre. A kormány elé terjesztett javaslat szerint – amiről még a tavaszi ülésszakban döntenének – ezek a szervezetek önálló jogi személyiséggel, költségvetéssel rendelkeznének, az igazgatók pedig közvetlen kapcsolatban állnának velük. Balog szerint káros lenne a 2010 előtti időkhöz visszatérni, mikor az önkormányzatok tetemes adósságot halmoztak fel az iskolafenntartásból fakadóan. A Klik jelenleg több mint 14 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek