Kockázatos lakáslottó - Miért küldte vissza Áder?

Nem volt teljesen elégedett a törvénytervezettel, ezért nem szignózta, hanem visszaküldte a parlamentnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló rendeletet Áder János. Az államfő szerint a törvény ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz.

Ország-világHardi Judit2016. 04. 02. szombat2016. 04. 02.

Kép: hirdetés ingatlan eladó lakás piac kereskedelem 2015 08 28 fotó: Kállai Márton

Kockázatos lakáslottó - Miért küldte vissza Áder?
hirdetés ingatlan eladó lakás piac kereskedelem 2015 08 28 fotó: Kállai Márton

Tiszteletben tartják a köztársasági elnök véleményét és döntését – nyilatkozta a törvényalkotás fideszes elnöke, miután megtudták, Áder nem elégedett maradéktalanul a nokos tervezettel. De nem adják fel, hogy minél hamarabb törvénybe iktassák a sokak által vitatott jogszabályt – a lehető leghamarabb, már e hét szerdáján újra tárgyaltak róla.

Amint arról előző lapszámunkban beszámoltunk, a kormány a nokkal – állítása szerint – lakáshoz juttatná az embereket. Amolyan „lakáslottóként” működne: hogy ingatlant kapjanak, a szerződők tíz, maximum tizenöt évre írnak alá szerződést, amellyel bekerülnek egy bizonyos közösségbe. E közösség tagjai rendszeresen befizetnek valamekkora összeget, kétévente pedig sorsolást tartanak. Aki szerencsés, az lakást kap a közösség által befizetett pénzből, amit az állam még kiegészít. Ellenzők szerint ez kockázatos, méghozzá több okból, például: a közösségből kiszállni nem lehet (akkor sem, ha nem tudunk fizetni), a befizetett pénzre nincs garancia. Az ellenzék szerint a nok a fogyasztói közösségek (amelyeket 2014-ben betiltottak) mintáját követi, és bizonyos üzleti közösségek érdekeit szolgálja.

Áder Jánosnak is akadtak aggályai, többek között a végrehajtással kapcsolatosan. Az államfő indoklásában leírta, szeretné, ha megfelelő garanciát biztosító szervezetet hoznának létre, hogy a nokosok pénze biztonságban legyen. Továbbá szigorú hatósági felügyelettel ellenőrizné a nokos csoportok működését, hogy ne történhessen visszaélés.