Lányok, zavarok - Papírgyáros terrorista - Szezonnyitás - Nagyot szólt - Kurd vircsaft - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 04. 15. péntek2016. 04. 15.
Lányok, zavarok - Papírgyáros terrorista - Szezonnyitás - Nagyot szólt - Kurd vircsaft - Hírmorzsák

LÁNYOK, ZAVAROK
Egy új-zélandi középiskola igazgatóhelyettese az intézmény lányai számára szeretne biztonságos munkakörnyezetet biztosítani, a fiú tanulókat és férfi tanárokat pedig megóvni a zavaró körülményektől – ezért betiltotta a térd fölötti szoknya viseletét. Mintegy 40 diáklány érintett az ügyben. Az iskola lépése ellen diákok, szülők, feministák és oktatók együtt szólaltak fel. A szexuális bűncselekmények megelőzéséért küzdő Rape Crisis szervezet vezetője, Debbi Tohill szerint az eset remek példája annak, hogy mennyire gyakori még mindig az áldozathibáztatás.


PAPÍRGYÁROS TERRORISTA
Kiadták Belgiumnak az Olaszországban elfogott Djamal Eddine Ouali algériai állampolgárt, aki a brüsszeli hatóságok szerint a Párizsban és Brüsszelben elkövetett terrorista támadások résztvevőinek hamis útleveleit készítette. Djamal Eddine Ouali január 6-án érkezett Olaszországba a Brennerhágó osztrák–olasz határszakaszán keresztül. Várandós feleségével a dél-olaszországi Salerno mellett telepedett le. Az ellenőrzések során derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt áll.


SZEZONNYITÁS
Az olasz parti őrség 1850 menekültet mentett ki hétfőn a Szicília és Líbia közti tengerrészből. Két felfújható csónakból 225 embert mentettek ki, de bárkákon, dereglyéken és egyéb lélekvesztőkön is sokan érkeztek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) március végi adatai szerint az első negyedévben mintegy 17,5 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, s e létszám robbanásszerű emelkedésére számítanak.


NAGYOT SZÓLT
Felrobbantotta magát három, feltehetően öngyilkos merénylő egy járási rendőrparancsnokság épületénél a dél-oroszországi Sztavropoli területen fekvő Novoszelszkoje településen. A támadók meghaltak, másnak nem esett baja. A Ria Novosztyi úgy tudja, hogy összesen öt robbanás történt, és volt még egy negyedik támadó is, de őt megölték.


KURD VIRCSAFT
Robbanóanyagokkal megrakott autó robbant Törökország délkeleti részén egy katonai támaszponton, a főként kurdok lakta régióban, Hani városában. Egy katona meghalt, csaknem ötvenen megsebesültek. A detonáció olyan erős volt, hogy a környéken több épület megrázkódott, rengeteg ablak tört be.

Ezek is érdekelhetnek