Matolcsy, a bőkezű barát

A múlt hét utolsó napjaiban szakadt vége a titkolózásnak: a Magyar Nemzeti Bank kénytelen volt kiadni az addig eltitkolt számokat, vagyis kiderült, hol landolt majdnem kétszázhatvanmilliárd forint.

Ország-világMunkatársunktól2016. 04. 29. péntek2016. 04. 29.

Kép: Budapest, 2013. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltje érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésére a Parlamentben 2013. március 1-jén. Matolcsy Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök jelölte a jegybank élére. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy György
Budapest, 2013. március 1. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltje érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésére a Parlamentben 2013. március 1-jén. Matolcsy Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök jelölte a jegybank élére. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Különböző alapítványoknak, kiadóknak, sajtóorgánumoknak is jutott tetemes összeg abból a pénzből, amelyet a jegybank elnöke, Matolcsy György az elmúlt hónapokban „titkosított” volna. Mivel azonban az Alkotmánybíróság szerint ez a pénz nem veszítheti el közpénz jellegét, annak szétosztásáról a közvéleménynek – ha akar – tudnia kell. A döntés után persze egyre több adatot kértek ki, így mára nagyjából már tudjuk, mi történt az ötmillió forintnál több, különböző alapítványokhoz került pénzzel.

A jegybank eddig körülbelül 260 milliárd forinttal támogatott különböző intézményeket. Többek között például Mészáros Lőrinc cége, a Magyar Építő kapott 3,7 milliárd forintot. Matolcsy titkárnőjének könyvére – amely egyébként a jegybank elnökéről szól – 70 millió forint támogatást adtak. Ebből futotta a különböző fordításokra is. A Kecskeméti Főiskola 173 millió forintot kapott a Gazdaságtudományi Kar fejlesztésére és a főiskola egyetemmé válásának előkészítésére. (Az intézményről szóló írásunkat lapunk friss számának 6-7. oldalán olvashatják, "Egyetemi város születik" címmel.) Kapott a New Wave Production is, amely a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozik: a VS.hu-t és az Origo hírportálokat is üzemeltető cég csaknem 500 millió forintot kapott.

A jegybankelnököt nem hozták zavarba a hírek, újságírói kérdésre, hogy tervezi-e lemondását, kitérő választ adott, ám egyértelművé tette, jegybankelnökként nem volt beleszólása a pénzek elköltésébe. Igaz azonban az is, hogy a pénzek szétosztásáért felelős kuratóriumban volt, ahogyan a legfőbb ügyész, Polt Péter felesége is tag volt két jegybanki alapítvány felügyelőbizottságában – ők tehát tisztában voltak azzal, hova, kinek megy a pénz.

 

NEM BÍRTÁK. A hétvégén adtak ki közleményt a Vs.hu hírportál újságírói, miszerint nem tudtak arról, ki és pontosan mennyi pénzzel támogatta a portált.
Hétfőn azonban a szerkesztőség fele felmondott, közöttük a főszerkesztő is. Mint kifejtették, valóban nem tudtak a jegybanki támogatásról, viszont ennek tudtában nem tudnak szakmailag összeegyeztethető, felelős és független újságírói munkát végezni a portálnál.

Ezek is érdekelhetnek