Mindenki sáros - Az igazi politikai krízis csak most kezdődik Brazíliában

Egyre hevesebben reagál a közvélemény Brazíliában az ország évek óta legsúlyosabb politikai válságára, ami azt követően éleződött ki, hogy a parlament bizalmatlansági szavazásán a vártnál is több képviselő szavazott az államfő, Dilma Rousseff ellen.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 22. péntek2016. 04. 22.

Kép: SAO PAULO, BRAZIL - APRIL 14: A woman holds a banner during a protest against the government of president of Brazil Dima Roussef at Paulista Avenue on April 14, 2016 in Sao Paulo, Brazil. Goverment of Brazil is attempting to block efforts to impeach President Dilma Roussefff by asking the Supreme Court to annul the process in Congress and suspend a key vote scheduled for Sunday. (Photo by Chris Faga/LatinContent/Getty Images), Fotó: Cris Faga/CON

People Protest Against Dilma Rousseff
SAO PAULO, BRAZIL - APRIL 14: A woman holds a banner during a protest against the government of president of Brazil Dima Roussef at Paulista Avenue on April 14, 2016 in Sao Paulo, Brazil. Goverment of Brazil is attempting to block efforts to impeach President Dilma Roussefff by asking the Supreme Court to annul the process in Congress and suspend a key vote scheduled for Sunday. (Photo by Chris Faga/LatinContent/Getty Images)
Fotó: Cris Faga/CON

 Azok, akik sürgették az államfő felelősségre vonását, most győzelmet éreznek, pedig az igazi politikai krízis csak most kezdődik Brazíliában. Az egész országban csak Dilmaként ismert államfőt egyrészt azzal vádolják, hogy átszabta az állami költségvetési adatokat másfél évvel ezelőtti újraválasztása előtt, a gyanú szerint a 2014-es kampány idején állami bankoktól felvett hitellel tömte ki az államkasszában jelentkező lyukakat. Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy eltávolítsák a hatalomból, végső soron az a vád is bebizonyosodhat: a 2010-es és 2014-es kampányát kenőpénzekből finanszírozta – elsősorban a Petrobras állami olajipari óriáscégen keresztül.

A törvényhozás fél évet kap az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás lefolytatására, addig felfüggesztik az államfőt, az eddigi jogköröket a Petrobras korrupciós botrányban szintén érintett Michel Temer alelnök venné át – ő az, akit egyébként puccskísérlettel vádol a felmentett államfő.

Arról, hogy a korrupció milyen mélyen gyökerezik a brazil közéletben, sokat elárul a tény: az alsóházi képviselők legalább harmada ellen vizsgálat folyik, vagy már vádat is emeltek ellenük.

Ezek is érdekelhetnek