Panama-para - Forró téma a globális adóelkerülés

Információcserét sürget Németország az adóelkerülés felszámolására. A nemzetközi standardokon nyugvó regisztrációkkal és információkezeléssel csökkenthető lenne az adóelkerülés. Nagy-Britannia vezető politikusai közül is egyre többen az átláthatóság és szabályozottság mellett érvelnek a közelmúltban kirobbant botrány hatására.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 15. péntek2016. 04. 15.

Kép: Activists take part in a demonstration outside the European Commission (EC) headquarters ahead of statements by the EC on the effectiveness of existing measures against tax evasion and money-laundering in light of the recent Panama Paper revelations, in Brussels, Belgium, April 12, 2016. REUTERS/Yves Herman - RTX29K6I, Fotó: © Yves Herman / Reuters

Activists take part in a demonstration outside the European Commission headquarters, in Brussels
Activists take part in a demonstration outside the European Commission (EC) headquarters ahead of statements by the EC on the effectiveness of existing measures against tax evasion and money-laundering in light of the recent Panama Paper revelations, in Brussels, Belgium, April 12, 2016. REUTERS/Yves Herman - RTX29K6I
Fotó: © Yves Herman / Reuters

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint pontos listát kellene vezetni minden vállalat tulajdonosairól, beleértve az offshore-cégekét is. Azon országokat pedig szankcionálni kellene, amelyek nem vesznek részt az adatcserében. Schäuble 10 pontos javaslatában szerepel az adóelkerülés elévülésének eltörlése is Németországban. A miniszter azt mondta, hogy nemzetközi standardokat kell létrehozni a regisztrációk és információk kezelésére, valamint ezek cseréjére. A brit belpolitikában is elkezdődött a tétek emelése: a Nagy-Britannia tengeren túli területeire bejegyzett társaságok tulajdonosi hátterét a brit bűnüldözési és adóhatóságok vizsgálhatják – ezt maga a brit kormányfő jelentette be a parlament alsóházában hétfőn délután. David Cameron azt mondta, így először történhet meg, hogy a brit rendőrség és igazságszolgáltatás pontosan tudni fogja, ki birtokolja és ellenőrzi a Brit Virgin-szigeteken, a Kajmán-szigeteken, a Man-szigeten, Bermudán és Jerseyn bejegyzett valamennyi vállalatot.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint jelenleg egy törvény vonatkozik a szupergazdagokra és egy másik a többiekre. Szerinte Cameron nincs tisztában azzal, hogy mekkora a düh az utcán. Corbyn szerint a valóságban az Egyesült Királyság, élén a Cityvel, a globális adóelkerülés egyik központja.

Az adóelkerülés elleni harc jegyében ült össze kedden az Európai Bizottság is. A Panama-iratok nyilvánosságra kerülése után két héttel olyan tervvel állhat elő, amely szerint azon cégeknek, melyeknek az európai működésük utáni éves jövedelme eléri a 750 millió eurót, részletesebb adózási információt kell majd szolgáltatniuk. Az Európai Bizottság tavaly már megjelentetett egy listát arról, hogy egyes tagállamok milyen harmadik országot neveztek meg adózási célokra. Most a bizottság összeurópai listát akar 6 hónapon belül.


Egymás után hozzák nyilvánosságra adóbevallásukat a brit politikusok. Többen követelték a pénzügyminiszter George Osborn adóbevallását, ami mostantól elérhető, mint ahogyan a londoni polgármesteré, Boris Johnsoné és a Skót Nemzeti Párt elnökéé, Nicola Sturgeoné is.

Ezek is érdekelhetnek