Tiltott zónában - 'Ha az igazság felfedése bűncselekmény, akkor folyamatosan elkövetjük'

Az Európai Unió legfőbb közel-keleti partnerének számító, a menekültválság kezelésében kulcsszerepet betöltő Törökországban a szabadságjogok megsértése mindennapos gyakorlat. Az autoriter rendszerben az ellenzéki újságírók számítanak a „legkeresettebb” személyeknek. S aki keres, az bizony talál is.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 30. szombat2016. 04. 30.

Kép: Turkish opposition Cumhuriyet daily's editor-in-chief Can Dundar (C) and Ankara bureau chief Erdem Gul (2nd R) arrive at the Istanbul courthouse for their trial on April 1, 2016. Cumhuriyet daily's editor-in-chief Can Dundar and Ankara bureau chief Erdem Gul face possible life terms on spying charges over a news report accusing President Recep Tayyip Erdogan's government of seeking to illicitly deliver arms bound for neighbouring Syria. / AFP PHOTO / OZAN KOSE, Fotó: OZAN KOSE

Tiltott zónában - 'Ha az igazság felfedése bűncselekmény, akkor folyamatosan elkövetjük'
Turkish opposition Cumhuriyet daily's editor-in-chief Can Dundar (C) and Ankara bureau chief Erdem Gul (2nd R) arrive at the Istanbul courthouse for their trial on April 1, 2016. Cumhuriyet daily's editor-in-chief Can Dundar and Ankara bureau chief Erdem Gul face possible life terms on spying charges over a news report accusing President Recep Tayyip Erdogan's government of seeking to illicitly deliver arms bound for neighbouring Syria. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Fotó: OZAN KOSE

Körülbelül 2,8 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést szabott ki egy isztambuli bíróság Can Dündarra, a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap főszerkesztőjére, amiért 2013-ban megjelent, korrupciós vádakat felsorakoztató cikkeivel megsértette Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, annak fiát, Bilal Erdoğant és további hét embert. A főszerkesztő mikroblogján az ítélethirdetés után azt írta: „ha az igazság felfedése bűncselekmény, akkor folyamatosan elkövetjük”.

Dündar „megdolgozott” a büntetésért, ugyanis a lap ankarai tudósítójával, Erdem Gülttel egy másik ügyben is bíróság elé állították. Tavaly novemberben azért tartóztatták le őket, mert májusban beszámoltak arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába. A Cumhuriyet a riport alátámasztására videofelvételeket is közölt. A két férfi az ügyészség szerint ezzel terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, és a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet.

Erdoğan a bíróság határozata után úgy nyilatkozott, hogy az ügy nem a szólásszabadságról, hanem kémkedésről szól. A média nem lehet határtalanul szabad, ahogy a világon sehol sem – érvelt. Az elnök figyelmét az elkerülte, hogy a fehér és a fekete között van még pár árnyalat. S ami a médiának tiltott zóna, az a határtalan szabadság terepe a hatalomnak.

Ezek is érdekelhetnek