Van egy történetünk: Indián halálvágy

Rendkívüli állapotot hirdetett ki az öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt egy kanadai indián közösség, miután a minap egyik éjjel 11 tagja próbált meg véget vetni életének. Március során további 28-an próbálkoztak öngyilkossággal, azaz a legutóbbiakkal együtt már csaknem 40-en hat héten belül. Az ezt megelőző hat hónapban – tavaly szeptember eleje és idén február vége között – pedig összesen hatvanan próbálták megölni magukat. Az ontariói Attawapiskat közösség mindössze kétezer lelket számlál. Mindazonáltal a tavaly szeptember óta feljegyzett száz kísérlet közül szerencsére csak egyetlenegy volt végzetes.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 04. 18. hétfő2016. 04. 18.
Van egy történetünk: Indián halálvágy

A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küld a közösségbe, a csapat tagja két mentális tanácsadó is.

A jelenséggel Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén foglalkozik: „Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit” – írta üzenetében. Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobaiban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg. Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, a népesség négy százalékát jelentik.

A rezervátumban élők szegények, magas közöttük a munkanélküliek aránya, várható élettartamuk az átlagosnál rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált. Nem ritka körükben a drogozás és az alkoholizmus. Sokan látják kilátástalannak a helyzetüket, állításuk szerint a többségi társadalom rosszabbul bánik velük, mint a menekültekkel – holott ők az őslakosok az országban.

Ezek is érdekelhetnek