Vasárnapi boltzár: Üröm az örömben

Nem állt még vissza teljesen az egy évvel ezelőtti rend a vasárnapi boltzár feloldása után. Az üzletek közül nem mind nyitott ki, az emberek nem rohamozták meg a plázákat. A kereskedelmi dolgozók pedig elégedetlenek.

Ország-világHardi Judit2016. 04. 22. péntek2016. 04. 22.

Kép: Budapest, 2016. április 17. Résztvevők a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének „Az utolsó szabad vasárnap jogán” címmel tartott demonstrációján Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt 2016. április 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

Vasárnapi boltzár: Üröm az örömben
Budapest, 2016. április 17. Résztvevők a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének „Az utolsó szabad vasárnap jogán” címmel tartott demonstrációján Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt 2016. április 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

Ha nekünk dolgoznunk kell vasárnap, dolgozzon Varga Mihály is! – többek között ilyen és ehhez hasonló üzenetek hangzottak el vasárnap a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

A tömeg java kereskedelmi dolgozókból állt, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József szerint pedig a nyitva tartás megváltoztatása Európa legliberálisabb nyitvatartási szabálya. De ha már dolgozniuk kell vasárnap, követelik a százszázalékos bérpótlék visszaállítását, az önkéntes vasárnapi munkavégzést, és hogy havonta legalább két pihenő vasárnapot kapjanak. A szakszervezetek és a kereskedelmi dolgozók azt is kifogásolják, hogy noha a kormány párbeszédet ígért korábban, anélkül jelentette be a boltzár visszavonását, hogy tárgyalt volna velük.

A százszázalékos bérpótlékot a politikusok is szeretnék kiharcolni: az MSZP mellett a KDNP-s Harrach Péter is ezt tartaná megfelelőnek. Az első nyitott vasárnapra az Auchan 150, a Tesco 200 százalékos bérpótlék ígéretével csalogatta a dolgozóit, hétfőn pedig 17–22 százalékos béremelést ígért a brit áruházlánc. Igaz, a hétfői tárgyaláson a vasárnapi bérpótlékról már nem esett szó.

A kormány is tárgyal a vasárnapi bérpótlékról, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter vasárnap egy híradóban úgy nyilatkozott: április végéig, május elejéig elkezdődhetnek a tárgyalások.

Több áruház kivárt: az Ikeák például valószínűleg hónap végén nyitnak ki, a Decathlon pedig felmérést indított vásárlói és dolgozói körében, hogy adjanak ők választ, zárva vagy nyitva tartásnak örülnének jobban.

Ezek is érdekelhetnek