Esti kerti fényfürdő

Szokatlan, különös, rejtelmes arcát ismerhetjük meg kertünknek a világítótestek fényében az esti sötétség beállta után. A bejárat jó megvilágításának – már csak biztonsági szempontból is – fontos szerepe van, ám a kert más részein igényeink, lehetőségeink vagy éppen játszi kedvünk szerint helyezhetünk el különböző világító testeket, különleges, sejtelmes vagy éppen romantikus hangulatot teremtve egy-egy kertrészben.

Ország-világValló László2016. 05. 31. kedd2016. 05. 31.
Esti kerti fényfürdő

Ha a rendszeresen használt kerti utat, kocsibejárót akarjuk megvilágítani, ehhez a legjobb időtálló elektromos világító hálózatot létrehozni.

Biztonsági okokból a 230 voltos hálózati feszültség helyett 12 voltosat építsünk ki, amihez hálózati transzformátor beszerzése is szükséges, a kábeleket pedig tanácsos a talajba fektetni. Mivel nem szokványos, nem is veszélytelen, ráadásul költségigényes elképzelésről beszélünk, legjobb az egészet szakemberre bízni.

Az esti-éjszakai kert alkalmi megvilágításának  azonban számos olyan módja és eszköze létezik, amivel mi magunk élhetünk fantáziánk, alkotókedvünk, hangulati igényeink szerint.

A nap fényét csapdába ejtő szolárlámpa beépített napeleme ré vén alakítja át a napenergiát elektromos energiává, s feltölti a lámpa akkumulátorát. Érzékelve a sötétséget, az akkumulátor magától bekapcsol és a lámpa mindaddig világít, mígnem az akku lemerül. A teljes feltöltődés érdekében fontos a szolárlámpák jó elhelyezése: közvetlenül és lehetőleg minél hosszabban érje őket a napfény. (Megjegyezzük, hogy nemcsak földbe szúrható állólámpák, hanem kültéri szolár falilámpák is kaphatók.) A hagyományos állólámpák mellett tetszetős szolárgömbökkel, leszúrható madár, liliom vagy pillangó formájú világítótestekkel is dekorálhatjuk a kertet.

Az esti zsivajos kerti partik jó hangulatteremtő eszközei a több színben világító szolárlampionok, a pázsitra, fára, bokorra terített színváltós kültéri LED-szalagokról, fényfüzérekről már nem is beszélve. Ám ha meghittséget, romantikát akarunk a nyáresti kertbe csempészni, azt elérhetjük például egy régi viharlámpával, mécsessel, gyertyával is. Ha befőttesüvegbe gyertyát teszünk és az üveget a faágra akasztjuk, egyszerű, praktikus, sőt romantikus világítótesthez jutunk, ami még a szélnek is ellenáll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek