Fektessünk kastélyba! Lázár szerint félremagyarázás, hogy Orbán vejének vagy Mészáros Lőrincnek kedveznek

Jól járnak azok, akik műemléket birtokolnak vagy felújítanának: a 2017-es adócsomagból kiderül ugyanis, hogy 31 milliárd forintig levonható lesz az efféle költség a társaságiadó-alapból.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 17. kedd2016. 05. 17.
Fektessünk kastélyba! Lázár szerint félremagyarázás, hogy Orbán vejének vagy Mészáros Lőrincnek kedveznek

A hír nem aratott osztatlan sikert. A módosítást kiszúró Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szakértője szerint a törvény azt is megengedi, hogy az épület bérlője vagy vagyonkezelője éljen a kedvezménnyel – vagyis még csak tulajdonosnak sem kell lenni ahhoz, hogy ebben az előnyben részesüljön valaki. Kaphatnak kedvezményt azok is – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Siklós –, akik pénzt adnak a felújításra. Érvényes ez akkor is, ha a magánszemély – felújító vagy karbantartó – egy másik, szintén az ő érdekeltségébe tartozó cég adományaként szán a felújításra pénzt.

Nem véletlen, hogy a hír gyorsan szárnyra kapott, hiszen többek szerint a törvénymódosítás kedvezhet a mostanában műemlékvédelem alatt álló épületet vásárlóknak.

Például Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak: hozzá közel álló cég vette meg nemrég a műemlékvédelem alatt álló turai kastélyt. De jól jár a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa is: ők egy, a Budai Várban lévő műemlékre tettek szert (a felújítást és az átalakítást a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Építő nevű cég végzi).

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint félremagyarázzák a törvénymódosítást, akik úgy vélik, Tiborcznak vagy éppen Mészárosnak akarnak kedvezni.

A műemlékvédelemről szóló javaslat lényege ugyanis, hogy mindenki, aki állagmegóvás érdekében gondoz egy ilyen épületet, az leírhassa a költségeket az adójából.

Ezek is érdekelhetnek