Fontos telekmustra - Egy esztergomi házaspár kálváriája figyelmeztető lehet

Nem árt a legtöbb telekvásárláskor összevetni a földhivatali ingatlan-nyilvántartást a földhivatali térképrajzzal, így ugyanis elég komoly bürokráciai – és anyagi – kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 29. vasárnap2016. 05. 29.
Fontos telekmustra - Egy esztergomi házaspár kálváriája figyelmeztető lehet

Furcsa lehet, de előfordulhat, hogy a két adat nem egyezik egymással, vagyis: a vásárolt telek kisebb vagy nagyobb, mint amekkorának hittük. Az Index.hu hírportál egy esztergomi házaspár példájával élve mutatja be az anomáliát, amikor a földhivatal hanyagságából egy-egy telek éveken, akár évtizedeken át más mérettel van nyilvántartva, mint amekkora a valóság. A hiba, ha kiderül, akár évekig húzódó pereskedéshez is vezethet – például a szomszéddal vagy a vevővel, ha eladnánk a földterületet. Egy dolog azonban igencsak valószínű: valamelyik fél rosszul fog járni az ügy végén, kárpótlásra pedig nem számíthat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, mennyi is az annyi, érdemes földhivatali felmérést végeznünk, még mielőtt megvásároljuk a telket vagy mielőtt a szomszéd tesz így. Az esztergomi házaspár esetében például kiderült, hogy az övékével szomszédos telek, amelyet korábban ők adtak el, sokkal nagyobb, mint ahogyan a papírokban szerepelt. 313 négyzetmétert értékesítettek, amelyről később kiderült, 600 négyzetméternél is nagyobb (természetesen az ő telkük kárára is). A birtokviszonyok megváltoztatása – amelyre ez esetben szükség lett volna – csak érvényes bírói végzéssel vagy közigazgatási határozattal lehet lépni, emlékeztet a cikk. Ez pedig hosszas, akár évekig húzódó pereskedéssel is járhat, ha a telkük méretének változtatásába a felek önként nem egyeznek bele.

Érdemes tehát még a telek megvásárlása előtt alaposan utánajárni, mégis mekkora területet veszünk valójában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek