Harcban álló ólomkatonák

A Hernád völgyében, Boldogkő várában, az egykori Abaúj vármegyében a különböző történelmi korok színeiben és felszerelésében pompázó ólomkatonák állnak a strázsán. Közép-Európa legnagyobb ólomkatona-kiállításán tízezernél is több, 15–28 milliméter nagyságú miniatűr alkotást csodálhatnak meg a magyar történelem iránt érdeklődők. A fémből öntött, aprólékosan kidolgozott, felfegyverzett szereplők kilenc híres csatát elevenítenek meg.

Ország-világK. I.2016. 05. 11. szerda2016. 05. 11.

Kép: Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása a Boldogkői várban, Boldogkőváralján. 2016.04.19. Fotó: Kaszás Tamás, Fotó: Kaszás Tamás

Harcban álló ólomkatonák
Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása a Boldogkői várban, Boldogkőváralján. 2016.04.19. Fotó: Kaszás Tamás
Fotó: Kaszás Tamás

A terepasztal készítői, a Miniatűr Történelem Kft. tagjai, Zsikla Gergely és Homoki Gyula irányításával, elsőként az 1241. április 11-én a tatárok ellen elveszített muhi ütközetet rendezték be ezer harcossal. A nagy érdeklődésre való tekintettel aztán kilencre bővítették a harcmezők számát, így a kalandozások korától az 1848–49-es szabadságharcig átfogó történelemórának lehetünk szemtanúi Boldogkővár lovagtermében.

A Bodókőre épült erődítményben megcsodálható többek között a rozgonyi csata, Napóleon győri csatája, a törökök ellen vívott szikszói ütközet, Mátyás király Fekete Seregének a husziták elleni hadjárata és a branyiszkói csata is. Az ólomlábakon álló vagy éppen lovagló vitézek korhű fazonú és színű öltözékekben, mozdulatlanul várják, hogy hadvezérük rohamot vezényeljen számukra, repüljenek az ólom nyílvesszők, süvítsenek az ólom puskagolyók.

A tárlatot vezető Juhász Zsolt megmutatta a Kinizsi Pálról, Nagy Lajos királyról, Hunyadi Mátyásról, Balassi Bálintról és Petőfi Sándorról formázott figurákat is, távolabb pedig az Árpád-kor királyait fedezhetjük fel.

A tatárjárás után a tufasziklára épült, szabálytalan alaprajzú vár attrakciói között meg kell még említeni a címer- és zászlókiállítást, valamint a csak jó idegzetű turistáknak javallott kínzókamrát. A 2002-ben kezdett ásatások után 2012-ben adták át a vár 150 millió forintból felújított palotaszárnyát és a szárazmalmot, valamint lefedték a háromszögű tornyot is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek