Listák és ígéretek

Egy friss felmérésből az derül ki, hogy a szakorvosi vizsgálatokra 3 és 40 nap közötti a várakozási idő. A kardiológiai szakrendelésre érkezők járnak a legrosszabbul: akár másfél hónapba is telhet, mire orvoshoz jutnak. A nőgyógyászatokra átlagosan másfél hét, a belgyógyászati és neurológiai ellátásokra pedig két hét után juthatunk be. A szemészeti, ortopédiai, reumatológiai rendeléseken három hét „türelmi időre” van szükség.

Ország-világVH2016. 05. 10. kedd2016. 05. 10.
Listák és ígéretek

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg-szakellátási Szövetség felméréséből az is kitűnik, hogy az általuk megkérdezett, hosszabb várakozási időre ítéltek közül csupán 30 százalék választja a magánrendelést, az érintettek 45 százaléka anyagi okok miatt ezt nem tudja megtenni.

A sokhetes várakozási idő miatt a betegek egy része inkább a sürgősségi osztályokra megy. Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 korábbi elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy ha bizonyos gyógyszereket – például kardiológiai panaszokra valókat – a háziorvos is felírhatna, nem csak a szakorvos, akkor csökkenne a várakozási idő.

 

Még az idén elkezdődik a nagy béremelés az egészségügyben – ígérte a minap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Jövőre 167 milliárd forinttal több jut az ágazatnak, amelyből 80-85 milliárdot bérfejlesztésre fordítanak. Az ütemezés még kérdéses. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport szerint azonban a pluszpénz nem elég, szerkezeti reformok is szükségesek. A bérrendezés különösen fontos az ápolók, a szociális ágazat és a technikai dolgozók körében. A résztvevők abban is egyetértettek, fontos, hogy létrejöjjön egy hosszú távú, politikától független és a kormányokon átívelő koncepció. A szuperkórház építése is „lóg a levegőben”. A nemzetgazdasági miniszter szerint a beruházásra félretettek 4 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben, de az egészségügyi államtitkár most azt mondta, inkább a meglévő kórházak fejlesztésére volna szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek