Még nem lesz szociális temetés

Tovább halasztaná a kormány a szociális temetés időpontjának bevezetését. Az eredetileg 2014. január elsejétől tervezett – a hozzátartozók „közreműködése” esetén ingyenes temetkezést kínáló – rendszer bevezetését 2019. január 1-jéig tolnák el.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 13. péntek2016. 05. 13.
Még nem lesz szociális temetés

A jövő évi költségvetési törvénycsomag részeként benyújtott javaslatban a kormány lehetővé tenné, hogy a temetkezési szolgáltató is lebonyolíthassa a halotti ügyintézést, és eljárjon az egészségügyi intézményeknél, az állami és önkormányzati szerveknél. Külön kikötés azonban, hogy ezért a tevékenységért nem lehet díjat felszámítani, sőt: a kormány külön rendeletben fogja meghatározni, hogy egyáltalán milyen tevékenységért lehet számlázni, vagyis milyen szolgáltatásokat lehet egyáltalán kínálni. A javaslat indoklása szerint így biztosítanák, hogy az árak összehasonlíthatók legyenek.

Azt lehetővé tennék a szolgáltatóknak, hogy gondoskodjanak az elhunyt temetésre való előkészítéséről: ezért a tevékenységért már díjat is fel lehetne számolni, ám ez hatósági áras volna, a legmagasabb alkalmazható összeget a kormány állapítaná meg rendelettel.

Ezek is érdekelhetnek