Szerelmesnek nehéz lenni

E címet adta új lemezének Majorosi Marianna népdalénekes. A szinte minden létező díjat és kitüntetést elnyert Csík zenekarból megismert Kossuth-díjas énekesnő lemezbemutató koncertjén elmondta: vágyott már egy önálló műsorra, olyan saját anyagra, melynek gondolati magvát a női szerepekben megélt örömök és fájdalmak adják.

Ország-világLengyel Gabriella2016. 05. 31. kedd2016. 05. 31.

Kép: Debrecen, 2014. november 26. Majorosi Marianna a Csík zenekar koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2014. november 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Majorosi Marianna
Debrecen, 2014. november 26. Majorosi Marianna a Csík zenekar koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2014. november 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az asszonnyá válás, a szülés, a gyerekek nevelése, majd útjukra bocsátása, a szülők eltemetése – a női sors fordulópontjai jelennek meg a nagyívű műsorban. Majorosi Mariannát éterien tiszta hangja és ihletett, sallangmentes előadásmódja joggal emeli a legnagyobb népdalénekesek közé. De lehet, hogy nem is kell a műfaji megkülönböztetés: a jó énekes, az jó énekes.

Mindezt erősíti, támogatja tánc- és zenepedagógiai munkássága is: néptáncos férjével, Kökény Richárddal évek óta tanítanak gyerekeket.

A Szerelmesnek lenni nehéz című lemezre autentikus gyimesi, délvidéki, erdélyi, kalotaszegi dallamok mellett kortárs dalok is felkerültek, így Lackfi János egyik megzenésített verse, illetve Szabó Attila hegedűs – szintén Kossuth-díjas, a Csík zenekar tagja – két dala is. Ez utóbbiak inkább a crossover műfajába sorolhatók: népzenei alapokon nyugszanak ugyan, de modernebb, poposabb hangszerelést kaptak, mégis jól illeszkednek a műsorba. Amíg az énekesnő pihent egy rövidet, zenésztársai virtuóz muzsikával fokozták a jó hangulatot – a szintén Kossuth-díjas Makó Péter szaxofonra átírt gyimesi dallamai hangos ovációt váltottak ki a közönségből.

A lemezbemutató koncert katartikus pillanata az Édesapámnak című búcsúztató dal volt. A szöveg egy része ismerős lehetett, hiszen Petőfi Temetésre szól az ének című verse alakult az idők folyamán népdallá, további sorokkal bővülve. Nehezen bukott ki a hatalmas taps a nézőkből, mindenkit megrendített a téma szívfacsaró fájdalma. Valódi történetek valódi érzelmekkel: ezt adja a magyar népzene, ezért nem veszít a népszerűségéből és talál utat – még ha modern felhangokkal is – a fiatalokhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek