Variációk vakációra

Már csak pár hét van hátra az iskolából, hamarosan kezdődik a nyári szabadságolások időszaka - a nyaralást azonban idén kicsit ráérősebben intézzük.

Ország-világHardi Judit2016. 05. 28. szombat2016. 05. 28.
Variációk vakációra

Kivárásra játszunk – már ami a nyaralást illeti. Míg korábban jellemző volt az erős előfoglalás, most inkább halasztjuk a dolgot az indulásig, és inkább az utolsó pillanatos, vagyis last minute foglalások iránt nagyobb az érdeklődés. Ezt tapasztalják legalábbis a turisztikai szakértők, nyilatkozták a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől a Portfolio.hu-nak.

Az elmúlt időszak világpolitikai eseményei az úti célok között is változást hoztak. Míg korábban igen népszerű volt a törökországi, egyiptomi nyaralás, addig idén már kevesebben vágynak ezekbe az országokba – minden bizonnyal az egyre szaporodó robbantásos merényletek és zavargások miatt. Görögország turizmusa is megsínyli a menekültválságot, a szigetvilág különböző részei kevésbé népszerűek az utazók körében.

Továbbra is sokan utaznak viszont Európán belül: Olaszország és Bulgária évek óta népszerű vakációs helyszín. Az első helyen persze még mindig Horvátország áll a magyarok szívében, közel is van, és nem is túl drága.

Változás az előző időszakhoz képest, ogy egyre népszerűbbek a tengeri hajóutak vagy a rövid, mindössze  pár napos kiruccanások a nyugat- európai nagyvárosokba, a kirándulások, túrák az Alpokban vagy éppen a Fekete-erdőbe. Oka lehet az úgynevezett zöldturizmus elterjedésének, hogy egyre kevesebben mennek  forgalmasabb, zsúfoltabb helyszínekre – például a terrorveszély miatt.

Ezek is érdekelhetnek