Vízumjáték cseh mintára

Újabb uniós szabad kereskedelmi egyezmény került veszélybe: a Kanadával kötött paktumot két tagállam is megvétózhatja. Politika vagy zsarolás, esetleg a kettő egyben?

Ország-világKirály Farkas2016. 05. 21. szombat2016. 05. 21.
Vízumjáték cseh mintára

Románia és Bulgária bejelentette: a jelenlegi helyzetben az Európai Unió és Kanada között létrejött Általános Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény (CETA) életbe léptetése ellen szavazna. A két ország uniós nagykövete közös levélben fogalmazta meg a közös kifogást: Kanada továbbra is diszkriminatívan viselkedik a román és a bolgár állampolgárokkal, egészen pontosan nem törölte el a vízumkényszert e két, uniós országból oda utazni vágyók esetében.

A dokumentumot felolvasták az Európai Bizottság múlt heti ülésén, ahol Dimitar Dancsev bolgár nagykövet élőszóban is kifejtette aggodalmát: „Kanada elkötelezettségének, illetve a vízumeltörlés határideje kitűzésének hiánya súlyos politikai akadály”, fogalmazott.

A CETA megvétózása bizony sokaknak fájna, bár nem kevesen ellenzik (igaz, kevesebben, mint az USA-val tervezett hasonló egyezményt). A CETA keretében a vámok 98 százalékát kívánják eltörölni, ami árcsökkenést eredményezne mindkét oldalon. Az is fontos tudnivaló, hogy az USA után Kanada az Európai Unió legfontosabb kereskedelmi partnere, és az egyezménnyel az együttműködés szorosabbá válhat. Románia és Bulgária nem minden remény nélkül vetette be a vízumkényszer feloldása ellen ezt a húzást.

Korábban Csehország fenyegette ugyanezzel az uniót és Kanadát – s 2013 novemberében az utóbbi megszüntette a csehekkel szembeni vízumkényszert. A Bizottságnak több lehetősége van. Dönthet úgy: a szerződést nem kell minden tagállamnak jóváhagynia, elég a közös uniós elfogadás – ez valószínűtlen. A másik, hogy kiáll két tagja mellett, és tovább erősíti álláspontját, miszerint kölcsönösségi alapon bevezeti a vízumkényszert a kanadaiak számára. Így lehet két gyaloggal megtámadni a sakktábla minden figuráját…

Ezek is érdekelhetnek