Fontos a pontos mérés

Gázmérő-hitelesítés, műszaki-biztonsági felülvizsgálat – hetekkel ezelőtt már írtunk erről. Olvasóink között is akadnak, akik nem tudják, mire ügyeljenek, ha értesítést kapnak a szolgáltatótól. Ezúttal a Tigáz szóvivőjétől, Száraz Gábortól kértünk tájékoztatást.

Ország-világPalágyi Edit2016. 06. 13. hétfő2016. 06. 13.
Fontos a pontos mérés

A szolgáltató annak alapján számláz, amenynyit a gázmérő mutat, ezért is fontos, hogy az eszköz pontos legyen, s mivel a hitelesítési időszak 10 év, ilyen időszakonként aktuális a csere. A fogyasztónak is érdeke, hogy a megbeszélt időpontban lehetővé tegye a cserét, hiszen a hitelesített eszköz a pontos mérés garanciája – tudjuk meg a Tigáz szóvivőjétől.

Ha a fogyasztó nem működik együtt, a szolgáltató a hatóságok segítségével is elvégezheti a mérő cseréjét.

A hitelesítéskor kell külön megrendelni a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot, ami azért fontos, mert a gáz-csatlakozóvezetékek és -berendezések működéséhez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Életveszélyes helyzetekhez, robbanáshoz, szén-monoxid mérgezéshez vezethet, ha szivárog a gáz vagy a készülék rosszul működik. A felülvizsgálat a biztonságunkat szolgálja, de jogszabály is kötelez erre bennünket, fogyasztókat. (Jó tudni, hogy a gázmérő a szolgáltatóé, a csatlakozó vezetékek és a berendezések viszont a fogyasztó tulajdonát képezik, ezért kell külön megrendelni a vizsgálatot az ügyfélszolgálati irodában vagy postai levélben.) Mindez nem pusztán formaság: az egyeztetett időpontban be kell engedni a szakembert, és a kért dokumentumokat át kell adni neki – meglétüket (vagy a hiányukat) jegyzőkönyvben rögzíti.

Honnan szerezhetjük be utólag a papírokat, ha hiányoznak? A kéményseprő vizsgálatairól készült bizonylatokat a kijelölt kéményseprő közszolgáltatótól. Az utolsó karbantartás igazolását az adott gázszerelőtől, de egyes készülékeknél a villanyszerelőtől is kell papír, aki azokat bekötötte. Fontos, hogy a fogyasztó olvassa el a műszaki-biztonsági felülvizsgálat jegyzőkönyvét, és azt legalább 10 évig őrizze meg. Azokat a hibákat, melyeket a szakember feltárt, egy éven belül ki kell javíttatni. Ha életveszélyes a helyzet, akár ki is kapcsolhatják a gázt, illetve megtilthatják a hibás készülék használatát. A fogyasztónak ilyenkor a saját költségén kell kihívnia a fényképes igazolvánnyal rendelkező, regisztrált gázszerelők egyikét, hogy orvosolja a problémát.

Ezek is érdekelhetnek