Ki hal meg a végén?

Időnként elítélik a volt egyiptomi elnököt – kémkedésért, szökésért, mikor miért. Hétvégén újabb epizód játszódott le a színjátékszerű perben.

Ország-világ(kas)2016. 06. 25. szombat2016. 06. 25.
Ki hal meg a végén?

Egy kairói bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szombaton Muhammad Murszi volt egyiptomi elnököt. A döntés olyan kémügyben született, amelyben a vádlottak – összesen tizenegyen – állítólag Katarnak adtak át Egyiptom biztonságát érintő titkos információkat.

Murszi illegális szervezet irányítása és az említett dokumentumok Katarba juttatása miatt kapott életfogytiglani börtönt – ez Egyiptomban 25 évi elzárásnak felel meg. A többiek közül hat vádlottra halálbüntetést mondtak ki, köztük az al-Dzsazíra pánarab hírtévé két munkatársára, utóbbiakra jelenlétük nélkül. Muhammad Murszit korábban többször elítélték.

Három korábbi perében már kiróttak rá húszévi, illetve életfogytiglani szabadságvesztést, tavaly májusban pedig halálra ítélték azzal a váddal, hogy fegyveresek segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. A kivégzés persze Egyiptomban sem azonnali – az ilyen ítéleteket véleményeznie kell a főmuftinak, azaz az iszlám törvények értelmezőjének.

A mufti véleménye nem kötelező érvényű, de a bíróságok általában figyelembe veszik.

Murszi a törvényen kívüli Muzulmán Testvériség prominens tagja. A hatalomból 2013 júliusában a hadsereg távolította el. Az eredeti vádak szerint nemcsak Katarnak, hanem a palesztin Hamásznak és az iráni Hezbollahnak is kémkedett – hogy most enyhítettek a büntetésén, azt jelentheti: a vádakból is visszavettek.

Ám a korábbi halálos büntetését jóváhagyták. Egyeseknek ez akár koncepciós pernek tűnhet.

De a vádlottak az ítélet ellen fellebbezéssel élhetnek.

Ezek is érdekelhetnek