Le a rabszolgasággal!

Hosszú időn keresztül Mauritánia úgy élt a köztudatban, mint a világ legnagyobb rabszolgatartó állama. A szánalmas cím azonban már nem őt illeti – ez derült ki a The Walk Free Foundation nevű ausztrál alapítvány kedden közzétett éves felméréséből, amelyben a modern kori rabszolgaság intézményének alakulását vizsgálták.

Ország-világMarkos Mária2016. 06. 05. vasárnap2016. 06. 05.

Kép: A North Korean woman stretches out a string of yarn at the Kim Jong Suk Pyongyang textile factory, Thursday, July 31, 2014, in Pyongyang, North Korea. This is the country's largest textile factory with 8,500 workers, where eighty percent of them are women.(AP Photo/Wong Maye-E), Fotó: Wong Maye-E

Le a rabszolgasággal!
A North Korean woman stretches out a string of yarn at the Kim Jong Suk Pyongyang textile factory, Thursday, July 31, 2014, in Pyongyang, North Korea. This is the country's largest textile factory with 8,500 workers, where eighty percent of them are women.(AP Photo/Wong Maye-E)
Fotó: Wong Maye-E

Világszerte 45,8 millió embert tartanak rabszolgasorban, derült ki a frissen közzétett Global Slavery Indexből, amely 167 országot vizsgált. Ez a szám 28 százalékkal emelkedett a felmérés 2014-es, legutóbbi megjelenése óta. A botrányos első hely a 22 millió lakosú Észak-Koreának jutott, ahol napjainkban is öt emberből egy rabszolgaként tengeti életét. A szervezet meghatározása szerint a rabszolgaság nem más, mint azoknak az embereknek a kihasználása, akik nem képesek elmenekülni vagy megvédeni magukat a hatalom fenyegetésétől, az erőszaktól, a kényszermunkától vagy a szexuális bántalmazástól.

A Walk Free Foundation a modern kori rabszolgaságnak tekinti az emberkereskedelmet, az adósrabszolgaságot, a kényszerházasságot és a gyermekek mindenfajta kizsákmányolását. Az ENSZ egyik illetékese a felmérés kapcsán azt mondta, a szegénységnek, társadalmi kirekesztésnek és megkülönböztetésnek tudható be, hogy az eddigieknél is elterjedtebbek a rabszolgaság olyan formái, mint a prostitúció, a gyerekkatonaság, a kényszermunka vagy a gyermekek alkalmazása a kábítószer-kereskedelemben.

A rabszolgaságban élők 58 százaléka öt országban él: Észak-Koreában, Üzbegisztánban, Kambodzsában, Indiában és Katarban. A modern kori rabszolgaság összlakossághoz viszonyított aránya legalacsonyabb Luxemburgban, Írországban, Norvégiában, Dániában, Svájcban, Ausztriában, Svédországban és Belgiumban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ezekben az országokban általános gazdasági jólét, magas állami felelősségvállalás jellemző, a politikai stabilitás a rabszolgatartás leküzdésére irányuló szándékkal párosul.

 

A Global Slavery Index 2016 adatai szerint Magyarországon 22 500-an kénytelenek rabszolgasorban élni, és ezzel az ország Japánnal, Tajvannal, Uruguayjal, Szlovéniával és Szlovákiával megosztva a 41. a rangsorban.

Ezek is érdekelhetnek