Pénzben mért egészség - Sokan nem hanyagságból hagyják ki a szűrővizsgálatokat

Legalább 5–10 ember életét megmentené, ha rendszeresen járna szűrővizsgálatra, így a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint még korai stádiumban felfedezhetők lennének a betegségek.

Ország-világMunkatársunktól2016. 06. 24. péntek2016. 06. 24.
Pénzben mért egészség - Sokan nem hanyagságból hagyják ki a szűrővizsgálatokat

Lázár János mindezt anyagilag is ösztönözné: javaslata szerint fizessenek kevesebb tb-t azok, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatra, és többet, akik ritkábban teszik ezt. Mindez most még csak ötlet, de minden bizonnyal megvitatják majd az őszi ülésszakban.

Szakértők szerint azonban sokan nem hanyagságból hagyják ki a szűrővizsgálatot, hanem azért, mert nincs rá módjuk. Gyakran azért, mert a kötelező szűrővizsgálat helyszíne messze van az otthonuktól – jellemzően vidéki kis falvak lakói számára probléma ez –, és sok időt, pénzt igényelne az utazás.

„Elvileg jó ötlet, de gyakorlatilag előbb a feltételrendszert kellene kidolgozni, mivel egyelőre aligha állnak rendelkezésre megfelelő kapacitások a szűrővizsgálatok kiterjesztésére” – mondta a Világgazdaságnak Borsi Éva, a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szövetség elnöke.” Javaslata szerint jobb lenne, ha a mobilszűréseket, illetve a fizetett szabadságolást ösztönöznék.

Ezek is érdekelhetnek