A Szabad Föld Kertje: Már megint patkány…

VÉGET NEM ÉRŐ FELADAT a családi házban a rágcsálók elleni védekezés. Ha haszonállatot is tartunk, akkor – főként a nagyobb állattelepek szomszédságában – a patkányok ellen is tennünk kell valamit.

Ország-világO. Horváth György2016. 07. 31. vasárnap2016. 07. 31.

Kép: Black rat (Rattus rattus) in old barn, Belgium, Image: 50987941, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Black rat (Rattus rattus) in old barn, Belgium
Black rat (Rattus rattus) in old barn, Belgium, Image: 50987941, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Talán fél évig maradunk patkány nélkül, azaz eddig tart egy-egy irtás hatása, azután ismét betelepednek a kertünkbe e kártékony és betegségeket terjesztő rágcsálók. Sőt, az idén már szinte biztos, hogy nem nyest, hanem nagyobb patkányok tizedelték meg 1-2 hetes kacsaállományunkat. Érdemes hát feleleveníteni, miként lehet elüldözni őket.

A legegyszerűbb és örök életre szóló megoldás (állítólag), ha a baromfiudvarban egy-két gyöngytyúkot tartunk. Nehezen elviselhető jellegzetes hangjukat sokak szerint a patkány sem bírja. A gond csak az, hogy a szomszédoknak ez már sok lenne a kakas és a kecske mellett. Így nem is tudtam megbizonyosodni e módszer igazságáról.

Marad a dolgosabb változat: először is derítsük fel, hol lehet a patkánytanya. Általában valamelyik félreeső, a talajt takaró, ritkán bolygatott farakás, cserép- vagy téglakupac  alatt találjuk. Nálunk éppen a ferdén letámasztott, használaton kívüli hullámpalák, illetve az egymásra rakott régi ereszcsatornák alkotta kuckót választották. Így hát ezeket szedjük szét, a talajban lévő kotorékot pedig ássuk fel.

Aztán érdemes csapdát állítani, illetve ezzel egy időben mérget is kirakni. Az élve fogó csapda munkás dolog, hiszen egyrészt biztosan nem fog meg minden patkányt, másrészt a megfogottal is valamit kezdeni kell.

A mérgekkel meg egy nagy baj van: úgy kell valahogy kihelyezni, hogy más állat – kutya, macska, haszonállat – ne férjen hozzá, illetve meg kell valahogy akadályozni, hogy a megmérgeződött, de még nem elhullott patkány, egér, – vagy már a teteme – ne kerüljön a macskánk, kutyánk, tyúkjaink szájába. Ugyanis e mérgek általában gátolják a véralvadást, a rágcsálók belső vérzés miatt hullanak el. Csakhogy e méreg hasonló hatással van minden más, nekünk kedves vagy hasznos állatra is. A mérgezést egyébként addig kell folytatni, míg a csalianyagot már nem veszik fel legalább egy-két hétig.

Jó megoldás a vadászgörényezés, de kevés településen találni ezzel foglalkozó vállalkozót, viszont több cég üzletel rágcsálóirtással is. Hívjuk őket, ha magunk nem tudunk megbirkózni a patkányokkal – ez drágább megoldás, de általában jó az eredménye.

A rágcsálók irtása azért is fontos, mert a jogszabályok szerint e feladatot a terület, épület tulajdonosának, bérlőjének, illetve kezelőjének kell elvégeznie a saját költségén. Ha ezt nem teszi, akkor az egészségügyi hatóság hivatalosan felszólítja, s ha még mindig nem lép, a hatóság végezteti el a munkát. A védekezés költségét a tulajdonosnak, bérlőnek, az adott terület használójának kell állnia.

Ezek is érdekelhetnek