Brexit után huxit-frász - Nagyobb a füstje

ELLENTMONDÁSOS A MAGYAR KORMÁNY és az ellenzéki politikusok brexitről alkotott véleménye. Habár az EU vezetőit és egyebek között migránspolitikájukat sokat bírálják, egyik politikus sem mondta ki nyíltan, szabadulna az EU-tól. A külföldi sajtó – és ha már itt tartunk, a hazai is – nemegyszer felvetette a kelet-európai tagállamok, elsősorban a magyarok kiválását az unióból. A huxit azonban egyelőre csak elmélet, és minden bizonnyal az is marad.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 08. péntek2016. 07. 08.

Kép: Debrecen, 2016. május 18. A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Kishatár utcában 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fő üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!" "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Brexit után huxit-frász - Nagyobb a füstje
Debrecen, 2016. május 18. A kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakát Debrecenben, a Kishatár utcában 2016. május 18-án. Kampányt indított május 13-án a magyar kormány, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson. A kampány fő üzenete: "Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!" "Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut. Brüsszelt meg kell állítani" - olvasható a kormány május 13-án írt Facebook-posztjában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyan magánemberként utalt arra, nem feltétlen maradna az unióban, egy esetleges magyar kiválástól nem kell tartani. Már csak azért sem, mert Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, semmiképpen nem lesz népszavazás a kérdésben. Ez biztos. Még akkor is maradunk az EU-ban – így Orbán –, ha a kvótanépszavazás eredményével sem lehet keresztülvinni a magyar migrációs álláspontot Brüsszelen.

Orbán Viktor egy múlt heti brüsszeli sajtótájékoztatóján kiemelte, bár nem ért egyet az unió migrációs politikájával, Magyarország az egyik legelkötelezettebb ország az uniós tagság iránt. Mindez persze nem meglepő, tekintve, mekkora mértékű támogatást kapunk az EU-tól. Apropó, támogatás: a britek kilépése a magyar gazdaságra is komoly hatással lehet.

Nagy-Britannia ugyanis a nettó befizető országok közé tartozott – nem véletlenül tudtak a kilépéspártiak azzal kampányolni, több pénz maradna a szigeten, ha elhagynák az EU-t –, nélkülük pedig jelentős összeggel rövidül meg a 27-ek között szétosztható közös pénz. Legnagyobb vesztesei ennek az unió legkiszolgáltatottabb országai lehetnek, többek között például mi, akik a többi, környékbeli országhoz képest is rendkívül nagy összegű támogatásokat kapunk.

Szakértők már kongatják a vészharangot: a brit pénzek kiesésével jelentősen lassulhat a magyar gazdasági fejlődés. A kormány azonban továbbra is optimista, az év elején jósolt 3,1 százalékos növekedéssel számolnak. A GKI gazdaságkutató intézet szakemberei szerint viszont legjobb esetben is két százalék lehet az emelkedés, jövőre pedig maximum 2,5 százalék. Pesszimista jóslatok szerint pedig akár 1,7-1,8 százalékra is mérséklődhet.

A brexit nem csak az angol fontot, de közvetve a magyar forintot is gyengítette. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint azonban nincs ok aggodalomra, a britek kilépése csak csekély hatással lesz a magyar gazdaságra.

 

HIÁNYOZNI FOGNAK
Bár nem a szigetországból érkezik a legtöbb turista Magyarországra, hiányuk mégis fájdalmas lehet. Java részük csak pár napra, és inkább bulizni jön Budapestre, ha viszont itt vannak, nem fogják vissza magukat, szórják a pénzt. 2014 első negyedévében 9 milliárd forintot hagytak itt, az idei első három hónapban már 16 milliárdot – nyilatkozta egy interjúban Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Ha a britek kiválnak az unióból, nem feltétlen számít majd olcsónak és vonzónak a magyar térség – idegenforgalmi szakemberek már most jelentős kieséstől tartanak.

Ezek is érdekelhetnek