Falújítás, szoborcsere

A JÚLIUSI MELEG nem a legjobb barátja az építőmunkásnak. Szigetváron mégis tiszta erőből igyekeznek haladni több építkezésen is: várnak, parknak kell megújhodnia rövidesen.

Ország-világKirály Farkas2016. 07. 18. hétfő2016. 07. 18.

Kép: Szigetvár, 2016. június 29. A nagy valószínűséggel I. Szulejmán török szultán síremléke (türbéje) melletti dzsámi vagy mecset falmaradványainak feltárásán dolgoznak régészek Szigetvár közelében 2016. június 29-én. I. Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testét Isztambulba vitték, belső szerveit ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmán sírhelye a 17. században elpusztult, azóta elveszett a helyének pontos emlékezete. MTI Fotó: Sóki Tamás, Fotó: Sóki Tamás

Falújítás, szoborcsere
Szigetvár, 2016. június 29. A nagy valószínűséggel I. Szulejmán török szultán síremléke (türbéje) melletti dzsámi vagy mecset falmaradványainak feltárásán dolgoznak régészek Szigetvár közelében 2016. június 29-én. I. Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testét Isztambulba vitték, belső szerveit ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmán sírhelye a 17. században elpusztult, azóta elveszett a helyének pontos emlékezete. MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás

Szigetvár ostromának idén szeptember 7-én lesz a 450. évfordulója: ekkor várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Ader Janos meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő.

Addigra, legalábbis a tervek szerint, elkészülnek a vár egy részének felújításával. E feladatra 580 millió forintot különített el a kormány – ami nem kevés, de nem is elég a boldogsághoz: idén csupán a Szent István lakótelep felőli várfalat, a váron belüli utakat, a világítást, a kerti bútorokat, a Kapitány Pincét és a rendőrség előtti térkövezetet újítják fel teljesen.

Igyekvés van, szombaton és vasárnap is földet törő, mozgató munkásokkal találkozni a várban.

– Jobb lesz a helyzet jövőre, mivel a Nemzeti Várprogramból mintegy másfél milliárd forintra számíthatnak 2017-ben – tudom meg Fazekas Roberttől, a megyei közgyűlés alelnökétől. Nos, e pénznek is bizonyára meglesz a helye, hiszen az északi, déli és nyugati várfalszakaszokat, melyeket a kormányhivatal nemrég életveszélyessé nyilvánított, szintén el kell majd végezni a szükséges felújítási munkálatokat.

– Míg a várat hazai forrásokból csinosítják, addig az évfordulós ünnepségek másik színhelyén, a Szigetvár határában lévő Török–Magyar Barátság Parkban török szakemberek dolgoznak nagy erőkkel – ezt már Hovari Janos, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottsága elnöke mondja el.

Az emlékhely felújítását mintegy négyszázmillió forintnyi török támogatásból végzik el. A parkba nemrég megérkezett új Zrínyi Miklós-szobor is már a helyén áll. A korábbi, műanyagból készült szobrot ugyanis április elején Törökországba szállították, ahol (mintegy 40 millió forintból) bronzba öntötték – így Zrinyi és Szulejman szobra immár azonos súllyal van jelen a parkban.

Emlékezzünk: Szigetvár 1566. szeptember 7-én, Zrínyi Miklós várkapitány és csapata kirohanásakor elesett. A 72 éves Szulejmán szultán azonban nem érte meg a győzelmet, szeptember 6-án, valószínűleg szívelégtelenségben a várhoz közeli szállásán meghalt. A korabeli feljegyzések szerint belső szerveit a szultáni sátor alatt temették el, bebalzsamozott testét pedig Konstantinápolyba vitték.

Ezek is érdekelhetnek