Kerítések természete

Bulgária Törökországgal közös határának teljes hosszán kerítést készül húzni az illegális bevándorlók feltartóztatására – jelentette be múlt héten Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter. Az egyben európai uniós külső határnak számító határt a kritikus szakaszokon, 30 kilométer hosszan már 2014 óta drótkerítéssel védik, ezt tervezik kiegészíteni úgy, hogy a nagyjából 260 kilométeres szakasz átjárhatatlanná váljon.

Ország-világKirály Farkas2016. 07. 01. péntek2016. 07. 01.

Kép: Bulgarian border police personal stand next to a barbed wire fence at the border between Bulgaria and Turkey near the Bulgarian town of Malko Tarnovo on May 22, 2016. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV, Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV

Kerítések természete
Bulgarian border police personal stand next to a barbed wire fence at the border between Bulgaria and Turkey near the Bulgarian town of Malko Tarnovo on May 22, 2016. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV

A már meglévő, három és fél méter magas kerítést szögesdrót is biztosítja, és videokamerás megfigyelő rendszerrel is felszerelték. A bolgár adatok szerint az év eleje óta csupán fele annyi menekült érkezett illegálisan a török határon keresztül az ország területére, mint a 2015-ös év azonos időszakában: idén májusig 1858 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a bolgár hatóságok, míg a tavalyi év első öt hónapjában 3535-öt.

Máshol viszont egyre kevésbé riadnak vissza az elszánt vándorok, ha kerítést látnak. Vasárnap mintegy százhúsz migráns rohamozta meg Marokkó felől a Melilla nevű, észak-afrikai spanyol terület körül felhúzott, hat méter magas határkerítést, s közülük mintegy harmincnak sikerült a városba jutnia – közölte Irene Flores, a helyi hatóságok egyik szóvivője. Az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoport okozta incidens.

Több mint húszezren próbáltak meg átmászni a szögesdróttal ellátott magas kerítésen, hogy Melillába jussanak, közülük többen megsérültek. Vannak, akik a Földközi- tenger felől igyekeztek megközelíteni az enklávét, közülük sokan vízbe fulladtak. A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, és minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan bejutni ezekre.

A spanyol biztonsági erők legtöbb esetben azonnal kitoloncolják az illegális határátlépőket.

Ezek is érdekelhetnek