Kíméletlen jég

A MÚLT ÉV pünkösdje után az idén is lecsapott Szatmárban a jégeső, amely csaknem ezer házat rongált meg, és a földeken is komoly károkat okozott.

Ország-világBalogh Géza2016. 07. 01. péntek2016. 07. 01.

Kép: Rozsály, 2016. június 21. A Nagy család felméri a kárukat jégverte házuk padlásán Rozsályon 2016. június 21-én. Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Kíméletlen jég
Rozsály, 2016. június 21. A Nagy család felméri a kárukat jégverte házuk padlásán Rozsályon 2016. június 21-én. Tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg. A viharban senki sem sérült meg. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A viharos széllel és félelmetes morajlással érkező jég főleg a megye keleti részén pusztított. Az eddigi felmérések alapján a vihar tizenhárom települést – Rozsály, Zajta, Méhtelek, Garbolc, Uszka, Kishódos, Nagyhódos, Gacsály, Nyírkáta, Magosliget, Botpalád, Tiszabecs és Csenger – érintett. Leginkább az épületek tetőszerkezetében tett kárt, a palával fedett házak gyakorlatilag mind megrongálódtak. A diónyi jégdarabok mellett a leszakadt faágak is sok épületben okoztak kárt.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat, a katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyéből is irányított át a helyszínre hivatalos tűzoltókat, sőt még a romániai Lázári településről is érkeztek önkéntes tűzoltók. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vett, illetve vesz részt, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányítja. Miközben folyamatosan érkeznek a fedőanyagok, a tűzoltók fóliákkal és deszkákkal fedték be a beszakadt tetőkön tátongó lyukakat.

A helyszínre utazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 speciális húsztagú mentőcsapata is, hogy segítsenek a tetők helyreállításában.

A vihart és jégverést követően az Aegon Magyarország biztosítóhoz csaknem háromszázötven bejelentés érkezett az érintett településekről. A becsült kár megközelíti az ötven millió forintot, de ez töredéke a valós kárnak, hiszen csak kevesek rendelkeztek biztosítással.

A természeti csapás komoly veszteségeket okozott a növényi kultúrákban is. A termelői kárbejelentéseket tizenöt napon belül tehetik meg a gazdák az agrárkár-enyhítési rendszerben, de a kistermelők kárának enyhítése még kérdéses.

A térség az ország egyik legnagyobb uborkatermesztő tája, sok száz családnak jelent nagyon fontos keresetkiegészítést.

Akinek szerencséje van, a termeltető-felvásárló cég biztosítása kiutat jelenthet, de aki mással szerződött, már-már reménytelen helyzetbe került. Ők most abban bíznak, hogy a múlt évi jégveréshez hasonlóan most is érkezik központi segítség, s reménykednek, hogy végre megépül az a jégeső-elhárító rendszer, amely védelmet nyújthatna a szatmári gazdáknak az országhatár mindkét oldalán.

Ezek is érdekelhetnek