Mi jut eszünkbe Nizzáról? Forog a film tovább

Hogy mi jut Nizzáról az eszünkbe? Mára nem Jean Vigo klasszikusnak számító fekete-fehér dokumentumfilmje, a fürdősétányon korzózó gazdagok és a külvárosban élő szegények első, a francia társadalmat kritikusan bemutató alkotása. Nizza a szabadság napját ünneplő emberek – franciák, belgák, oroszok, ukránok, amerikaiak és még ki tudja, hány náció polgárainak – tömegsírjává vált.

Ország-világMarkos Mária2016. 07. 23. szombat2016. 07. 23.
Mi jut eszünkbe Nizzáról? Forog a film tovább

Ugyanerre a filmbéli sétányra hajtott be teherautóval egy magát csupán néhány héttel ezelőtt dzsihádistává kinevező, pszichés zavarokkal küzdő tunéziai terrorista, és gázolt halálra 84 embert az éjszakai tűzijáték alatt. A hatalmas tömeg a július 14-i nemzeti ünnepre érkezett a fürdővárosba. A fegyverekkel, gránátokkal megrakott jármű teljes sebességgel hajtott a tömegbe, és csaknem két kilométeren át cikcakkban ment az emberek között.

Később a rendőrök a sofőrt – aki ugyan kisebb bűncselekményei révén ismert volt a hatóságok előtt, de a titkosszolgálatok korábban nem figyeltek fel rá – lelőtték. Fűnyíró – ezt a szót használják erre a típusú, a dzsihádistákra jellemző támadásmódra, amely az al-Kaida propagandaanyagaiban évekkel ezelőtt szerepelt már mint hatékony, de viszonylag ritkán – Franciaországban eddig kétszer – alkalmazott terrortámadási módszer.

Franciaország háborúban áll – ezt a novemberi párizsi támadások után jelentette ki François Hollande elnök.

A viszonylagos békében lezavart foci Eb után mégis, mintha valamelyest feledték volna e tényt. Pedig a titkosszolgálatok tudták és jelezték: az Iszlám Állam olasz, francia és spanyol tengerparti üdülőhelyeken tervez merényleteket az idén nyáron. Sőt olyannyira képben voltak, hogy tudták azt is, a terroristák áttérnek az öngyilkos merényletekről az autós és távrobbantásos módszerekre.

Ennek ellenére Hollande elnök néhány órával a nizzai támadás előtt bejelentette: feloldják a rendkívüli állapotot július 26-án. A startpisztoly újból eldördült, s a ravaszt maga az elnök húzta meg.

Ezek is érdekelhetnek