Negyvenéves a sakktörténet legkiemelkedőbb női játékosa

A sakktörténet legkiemelkedőbb női játékosa, Polgár Judit kétszeres olimpiai bajnok sakkozó, többszörös sakk-Oscar-díjas nemzetközi nagymester 1976-ban, július 23-án született Budapesten.

Ország-világbhj2016. 07. 23. szombat2016. 07. 23.

Kép: Polgár Judit sakk bajnok és Berg Judit író közös kalandregényt adott ki sakkjátszmák élményéből szépirodalmi stílusban 2013 12 20 Fotó: Kállai Márton

Negyvenéves a sakktörténet legkiemelkedőbb női játékosa
Polgár Judit sakk bajnok és Berg Judit író közös kalandregényt adott ki sakkjátszmák élményéből szépirodalmi stílusban 2013 12 20 Fotó: Kállai Márton

Gyermekkorától aktuális korosztálya legkiválóbbjaként tartották számon, a lányok, majd a fiúk között elért sikerei mindmáig egyedülállóak. Zsuzsa és Zsófia nővérével, Mádl Ildikóval alkotott csapatuk 1988-ban legyőzte a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, ezzel a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok lett. Az első nő, aki a legjobb 10 közé került az abszolút világranglistán.

A Prima Primissima Díj és a Magyar Szent István Rend kitüntetettje 2014-ben visszavonult a versenyszerű sakkozástól, azóta alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére fordítja figyelmét.

Ezek is érdekelhetnek