Nyers valóság táblaképeken

Már megszokhatta a magyar képzőművészet iránt érdeklődő közönség, hogy nyáron Szegedre kell zarándokolnia, ha a legfrissebb „termést” szeretné megismerni. Kétévente más-más bemutató várja őket, nyári tárlat és táblakép-festészeti kiállítás váltogatja egymást.

Ország-világBorzák Tibor2016. 07. 21. csütörtök2016. 07. 21.

Kép: Szeged, 2016. június 1. Egy érdeklődő nézi a kiállított festményeket a szegedi Reök-palotában 2016. június 1-jén. A kiállítóhelyen 2016. június 3-án nyílik meg a XVI. Táblaképfestészeti Biennále, a hazai kortárs festészetet reprezentáló tárlat. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Nyers valóság táblaképeken
Szeged, 2016. június 1. Egy érdeklődő nézi a kiállított festményeket a szegedi Reök-palotában 2016. június 1-jén. A kiállítóhelyen 2016. június 3-án nyílik meg a XVI. Táblaképfestészeti Biennále, a hazai kortárs festészetet reprezentáló tárlat. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az idők során mindkettő rangos országos eseménnyé nőtte ki magát, amely nemcsak a kortárs magyar festészet törekvéseiről ad átfogó képet, hanem elhelyezi önmagát az európai képzőművészet színtereiben is. Nem véletlenül időzítik a Szegedi Szabadtéri Játékok idejére, amikor egyébként is sok hazai és külföldi vendég megfordul a Tisza-parti városban. Az 1983-ban indult, kezdetben háromévente megrendezett táblakép-festészeti seregszemle 2008 óta a Regionális Összművészeti Központban (REÖK) látogatható. Az idén minden eddiginél több – mintegy hatszáz – alkotás érkezett, a zsűri kilencven művész százhúsz festményét választotta ki.

A szecessziós Reök-palota két szintjén elhelyezett reprezentatív tárlat változatos és sokszínű. A figuratív és nonfiguratív munkák mellett absztrakt és hiperrealista művek is felfedezhetők. Ami pedig az alkotókat illeti, szinte minden generáció képviselője jelen van. Örvendetes a fiatalok nagyszámú részvétele, illetve felkérésre több Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész is szerepel a kiállításon. A geometrikus kompozíciók közül Nádler István, Fajó János, Aknay János, Joseph Kádár képei tűnnek ki. Lírai gondolatiság érhető tetten Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Benes József, Sinkó János, Szurcsik János vagy Pataki Ferenc vásznain. A nyers valóságot Mucsi Zoltán, Konkoly Gyula, Pika Nagy Árpád táblaképei mutatják meg. Pinczehelyi Sándor, feLugossy László, efZámbó István, Kacsák Tamás pedig az avantgárd művészet jeleseiként közvetíti mondandóját.

Nem kis teljesítmény ilyen monumentális kiállítást létrehozni, de nemcsak a rendezőket illeti dicséret, hanem az alkotóművészeket is, akik közül a legjobbakat immár hagyományosan megjutalmazzák. A Táblakép-festészeti Biennálé idei fődíját Király Gábor kapta. A szegedi önkormányzat elismerését Jagicza Patrícia Lindának ítélték oda, míg a REÖK által felajánlott önálló kiállítás jogát Hérics Nándor érdemelte ki, s díjazták még Nádas Alexandrát és Jarmeczky Istvánt is.

A tárlat augusztus 7-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetnek