Oroszlánt fortéllyal fognak

Pénteken puccs, szombaton ellenpuccs. Vasárnap tömeges letartóztatások, hétfőn az ankarai parlament kiürítése. Keddi lapzártánkkor szükségállapot Isztambulban. Íme egy államcsíny olvasata.

Ország-világKirály Farkas2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.

Kép: ISTANBUL, TURKEY - JULY 16: Groups of soldiers involved in the coup attempt in Turkey surrender on Istanbul's Bosphorus bridge with their hands raised on July 16, 2016 in Istanbul, Turkey. Istanbul's bridges across the Bosphorus, the strait separating the European and Asian sides of the city, have been closed to traffic.Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced an army coup attempt, that has left at least 90 dead 1154 injured in overnight clashes in Istanbul and Ankara. (Photo by Gokhan Tan/Getty Images), Fotó: Gokhan Tan

Military Occupy Strategic Locations In Turkey
ISTANBUL, TURKEY - JULY 16: Groups of soldiers involved in the coup attempt in Turkey surrender on Istanbul's Bosphorus bridge with their hands raised on July 16, 2016 in Istanbul, Turkey. Istanbul's bridges across the Bosphorus, the strait separating the European and Asian sides of the city, have been closed to traffic.Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced an army coup attempt, that has left at least 90 dead 1154 injured in overnight clashes in Istanbul and Ankara. (Photo by Gokhan Tan/Getty Images)
Fotó: Gokhan Tan

Törökország átrendeződik. Pénteken este fegyveres katonák foglaltak el stratégiai állásokat Ankarában és Isztambulban, és utasították az állami televíziót, olvassák be a kiáltványukat, miszerint magukhoz ragadták a hatalmat – hogy „érvényesíthessék az alkotmányos rendet, a demokráciát, az emberi jogokat és szabadságokat, hogy megbizonyosodjanak: a törvény ereje uralkodik majd az országban, hogy a törvényeknek és a rendnek érvényt szerezzenek”.

Közben a puccsisták vadászrepülőgépei légi csatát vívtak az elnökhöz hű biztonsági erők helikoptereivel, harckocsik foglalták el Isztambul két fontos hídját meg a repülőterét néhány órára.

Ám Recep Tayyip Erdogan elnök a közösségi médián keresztül üzent: ő ép és egészséges, a polgárok pedig jó hazafiakként lépjenek fel a hadsereg puccsista része ellen. Más értelmezésben: Erdogan, aki korábban betiltotta országában a közösségi oldalakat, most – önmagának ellentmondva – épp ezeken keresztül küldte a fegyvertelen népet a harckocsik ellen…

Mindenki szerencséjére az államcsíny körülbelül annyira alaposan volt szervezve, mintha Piszkos Fred és Fülig Jimmy dobta volna össze néhány rum után. Így is lett az egésznek csaknem 300 halottja és több mint 1400 sebesültje – ami nem lehetett senkinek sem a célja. Annyira szervezetlennek tűnt a puccs, hogy némelyekben felmerült: a török elnök szervezte álpuccsnak lehettünk tanúi, amivel ürügyet gyártott az ellenfeleivel való leszámolására. Leszámolás márpedig van: mintegy hatezer katonatisztet és bírót tartóztattak le, nyolcezer rendőrt rúgtak ki. A listák tehát bizonyára korábban is léteztek, csak gyorsan elő kellett venni… A félhivatalos Anadolu hírügynökség szerint a puccs vezetője Akin Öztürk tábornok, aki beismerte bűnösségét – ám aki az NTV magán-tévétársaság szerint mindent tagad.

Oroszlánt fortéllyal fognak – állítja egy török közmondás. Erdogan elnök szerint a puccsot ellenfele, Fethullah Gülen imám szervezte egyesült államokbeli száműzetéséből. Gülennek ehhez talán meg is lenne a hatalma: haladó iszlámot propagáló mozgalma mintegy 160 országban működtet magániskolákat és -egyetemeket, a Hizmet hatalmas hálózat. Ám ő erősen tiltakozik, és szintén Erdoganra mutat: lám, ilyen egy hamis puccs.

Amúgy a török elnök nagyjából az elmúlt hónapban hirtelen politikát váltott. Törökország uniós felvételének fő támogatója, az Egyesült Királyság brexitelése után három nappal felhívta Putyin orosz elnököt. A köpönyegforgatás iskolapéldája: bocsánatot kért az orosz vadászgép decemberi lelövéséért – napokkal korábban még bőszen állította: a törököknek volt igazuk. Ugyanakkor országa Izraellel is kibékült hat év után. Másokkal meg épp ellenkezőleg cselekszik – a mostani események után Binali Yildirim külügyminiszter azt közölte Obama amerikai elnökkel: az az ország, amelyik Gülen háta mögé áll, nem barátja Törökországnak, hanem háborúban áll vele. Kedden reggel a török elnök azt is kijelentette, hogy ha a parlament jóváhagyja (márpedig jóvá fogja hagyni), visszaállítja a halálbüntetést. „A nép azt mondja: minek tartsuk és etessük őket évekig a börtönben?” – nyilatkozta a CNN-nek, a széles tömegekre hárítva a felelősséget. Ha ez bekövetkezik, akkor Törökország uniós csatlakozása láthatáron kívülre kerül. Egyértelmű: Erdogan új barátok iránt érdeklődik. S eddig olyanok felé tett gesztusokat, akik nem riadnak vissza egy kis diktatúrától.