Sörbiciklivel az éjszakában

EGYRE TÖBBEN VANNAK, egyre hangosabbak, de legalább egyre többet költenek nálunk. A hozzánk érkező turisták közül nem lehet nem észrevenni egy külön csoportot: a brit legénybúcsúsokat, akik hozzánk jönnek tombolni.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 26. kedd2016. 07. 26.

Kép: Sziget fesztivál buli szórakozás mulatozás fiatalok 2012 08 10 Fotó: Kállai Márton

Sörbiciklivel az éjszakában
Sziget fesztivál buli szórakozás mulatozás fiatalok 2012 08 10 Fotó: Kállai Márton

„Hajnalban jött be a külföldi férfi, csuromvizesen, alsóneműben. Borzasztó ideges volt, azt állította, egy csapat ellopta a ruháját, míg ő a Dunában fürdött. Követte őket, állítja, ide jöttek be. Kiderült, hogy az egyik, nálunk megszálló legénybúcsús csapatról van szó. Mondani sem kell, a spanyolok aznap nem utaztak haza. Jött a rendőrség, és a hosszas próbálkozás, hogy valahogy összeszedjük a banda tagjait, akik épp nem voltak maguknál.” A történetet az egyik kisebb belvárosi hotelben dolgozó Krisztián meséli. Rengeteg őrült legénybúcsús csoporttal volt már (nem kevés) dolguk, ezért úgy döntöttek, nem fogadnak több ilyen csapatot.

A legény- és leánybúcsús csoportok az esküvői szezon velejárói, a fővárosiak lassan már észre sem veszik az egyenpólóban rohangáló, söröző fiúkat, rózsaszín tiarában feszítő, színes koktélt kortyoló lányokat. A szabadság utolsó perceit ünneplő csapatok közül kiemelkednek a külföldiek. Lehet őket utálni, lehet imádni, de az tény, a budapesti éjszaka megkerülhetetlen szereplői.

„Visszatérő vendégek. Az egyikük itt tartotta a legénybúcsúját, és mivel annyira jól érezték magukat, nem is volt kérdés, hogy amikor a csapat másik tagja nősül, ismét a magyar fővárosba jönnek bulizni” – meséli Judit. A fiatal egyetemista lány suli mellett szeretett volna dolgozni. A tanulmányai miatt fontos volt a rugalmas időbeosztás és a hétvégi munka – így most legénybúcsúra érkező fiúkat kísér egyik programhelyszínről a másikra.

Olyannyira népszerű úti cél lett Budapest, hogy egyre több cég vállalja legénybúcsúk (stag party) és leánybúcsúk (hen party) szervezését. Elég csak pár kattintás, s az interneten sorra találjuk a hazai és külföldi cégeket. A Budapesten bulizni vágyók a pénzükért cserébe – ami egy külföldi fiatalnak talán csak aprópénznek tűnik – ezernyi szolgáltatás közül válogathatnak.

Az ilyen bulikat szervező cégek teljes körű szolgáltatást kínálnak, nem csak térképet és tippeket adnak, hova érdemes menni. A legjobb, ha ilyenkor van a fékevesztett megrendelőkkel egy helyismerettel rendelkező kísérő. Itt lép a képbe Judit.

Szép arcú, apró termetű, csinos lány. Első pillantásra – és másodikra sem – az a vadul bulizó egyetemista. Ritkán rúg ki a hámból, alkoholt is keveset iszik. Mégis, hogyan képes vigyázni egy csapat ittas férfira?! „Néha óvónéninek érzem magam, akinek figyelnie kell, ne kóricáljanak el a srácok, de humorral minden problémát el lehet ütni. Csoporttól függ, hogy milyen a hangulat. Ha szét is csúszna a banda, szerencsére minden csapatban van legalább egy-két józanabb ember, aki összetartja a fiúkat, nem nekem kell cipelni az egész terhet. Soha nem éreztem még veszélyben magam, sőt! Megnyugtató, ha az ember egy csapat fiú körében mászkál éjszaka a városban. Eddig mindenki úriemberként viselkedett, ha bementünk egy szórakozóhelyre, óvóan álltak körém, szóval, ha valaki – nem a csapatból – bepróbálkozik, a srácok simán megvédenek, leszerelik a bunkó ‚udvarlókat’. Sőt, előfordult már, hogy miután lejárt a műszakom, maradtam még kicsit velük, olyan jól éreztem magam. Persze udvarolnak, próbálnak meghívni erre-arra. Ilyenkor szépen le kell szerelni őket. Munka közben egyébként nem iszom, és az sem szerencsés, ha a fiúkat kísérő lányok összemelegednek a vendéggel.”

A szórakozás nem merül ki a bulinegyed végiglátogatásában, a kocsmatúrákban vagy éppen táncos lányok, fiúk bérlésében, de egy egész hétvégét megtölthetnek programmal az ide érkezők: várost nézhetnek különböző hajótúrákon, vezethetnek tankot vagy Trabantot, már ha a buli után másnap még van erejük…

„Volt, hogy gokartozni mentem velük, az kicsit unalmas volt, kísérőként nem vettem részt a játékban. Viszont nagyon izgalmas volt, amikor egy dán csapattal mentünk quadozni; soha nem próbáltam még előtte ezt az extrém terepsportot. Az egyik kedvenc programom a fiúkkal a beer-bike, azaz a sörbiciklizés.”

Judittal ellentétben a fővárosiak már nem élvezik ennyire: a vicces kedvű fiatalok a hatalmas, bicikliként hajtott mozgó sörcsappal az úton közlekedve könnyen akadályozzák a forgalmat. De ha túllendülünk ezen a ponton, a kellemetlenkedésből könnyen új barátságok születhetnek. Nem egy alkalommal látni, ahogyan ingyensört adnak be a várakozó autósoknak, vagy éppen lepacsiznak a mellettük elhaladó bringásokkal. (A hollandok kissé radikálisabban állnak a kérdéshez: a minap jelentették be, kitiltják a városokból a beer-bike-ot.)

Ha pedig folyik a sör, nem ritka, hogy elszabadulnak az indulatok. Judit nem sok kínos tapasztalatról számol be, inkább csak hangosan énekelnek, vicceket mesélnek az ittas fiatalok. A garázdálkodás nem törvényszerű, így csak néhány hotel dönt úgy, inkább nem fogad legénybúcsús csapatot. Az ötcsillagos luxusszállodákban sem ritka a legénybúcsú, ezeken a helyeken azonban – meséli az egyik bennfentes – értelemszerűen tehetős vendégek szállnak meg. Ők pedig ritkán rombolnak, elég nekik a jó minőségű alkohol, szivar és persze időnként a táncos-vetkőző
lány. Csak nagyon ritkán okoznak gondot a házasságra készülő vőlegények és kísérőik.

A fiúk egyébként a világ majd’ minden részéről érkeznek, igaz, valamiért a britek vannak a legtöbben. És hogy miért éppen Magyarország? Judit tapasztalatai szerint a főváros szépségét, a bulinegyed és a programok sokszínűségét dicsérik a brit fiatalemberek. Ha a legilletékesebbeket, magukat a fiúkat kérdezzük, kedvesen, kissé kásás hangon a magyar lányok szépségéről merengenek. És nem utolsósorban az olcsó sörről.

 


MÉG TÖBBET KÖLTENEK. Jellemző, hogy a brit turisták csak pár napra jönnek Magyarországra (a legtöbb érkező buliturista), akkor viszont szétcsapják magukat, és „nem számít a holnap” alapon szórják a pénzt budapesti bárokban. Az összeg egyre csak növekszik: 2014 első negyedévében 9 milliárd forintot hagytak itt, az idei év első három hónapjában már 16-ot – nyilatkozta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.


BREXITHATÁS

Hogy a britek kilépése az Európai Unióból hogyan hat a turizmusra, egyelőre még csak találgatni lehet. A bulizni vágyó fiatalok egy részének pár év múlva – mire a britek elhagyják az uniót – talán drága lesz Budapest. Ám beteljesedhet az a forgatókönyv is, miszerint azok, akik eddig a drágább városokban költötték a pénzt, ezentúl inkább a még mindig olcsóbb Budapest mellett teszik le a voksukat.

Ezek is érdekelhetnek