Titkok halmaza - Szerződések majdnem ezer évre titkosítva, de akad hétezer éves titok is...

A hatályos törvény ellenére titkolózik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagyis a Klik. Nem hozzáférhetők ugyanis az elmúlt három évben kötött, ötmillió forintot meghaladó szerződései, holott – mivel közfeladatot ellátó szervezetről van szó – ezeket az adatokat nyilvánosságra kellene hozniuk. A legfrissebb adatok 2013-ból valók.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 25. hétfő2016. 07. 25.

Kép: Miskolc, 2014. április 23. Folyosó Miskolcon, a 21. Számú Általános Iskolában 2014. április 23-án. Az intézményben tartott sajtótájékoztatón a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke bejelentette, hogy a Köznevelés az iskolában elnevezésű projekt keretében tízmilliárd forintos fejlesztés valósul meg a hazai közoktatásban. A program Borsod-Abaúj-Zemplénben kezdődik, ahol a legnagyobb tankerület van és a legtöbb hátrányos helyzetű gyerek él. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Titkok halmaza - Szerződések majdnem ezer évre titkosítva, de akad hétezer éves titok is...
Miskolc, 2014. április 23. Folyosó Miskolcon, a 21. Számú Általános Iskolában 2014. április 23-án. Az intézményben tartott sajtótájékoztatón a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke bejelentette, hogy a Köznevelés az iskolában elnevezésű projekt keretében tízmilliárd forintos fejlesztés valósul meg a hazai közoktatásban. A program Borsod-Abaúj-Zemplénben kezdődik, ahol a legnagyobb tankerület van és a legtöbb hátrányos helyzetű gyerek él. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

2999. december 31.; 8900. december 31. Az elképesztő évszámok nem a távoli jövő szilvesztereire utalnak, hanem a Klik több megyei szerződésének lejárati dátumai. Optimisták voltak, hosszú távon gondolkodtak az iskolafenntartó munkatársai.

Minderre a Magyar Nemzet hívja fel a figyelmet, munkatársai az utolsó elérhető, 2013-ból származó szerződések között találták e furcsa dátumokat. A majd’ 1000 év múlva lejáró szerződéseket Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kötötték, ahogyan a szűk 7000 esztendeig érvényes papírokat is ott szignózták. Hasonló bakikat követtek el máshol is, például Csongrád, Fejér, Heves vagy Veszprém megyében is.

Az ötmillió forintot elérő vagy ekkora összeget meghaladó szerződések nem nyilvánosak, s ez nem törvényes, hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója. Mindezt pedig az állami szerveknek kérés nélkül kell közzétenniük az interneten. Késni nem érdemes, legkésőbb a szerződést követő hatvanadik napon a szerződéseknek bárki számára elérhetőknek kell lenniük – öt éven keresztül.

Ha részletes szerződéseket nem is találni a szervezet honlapján, a tavalyi közbeszerzések statisztikai összefoglalója és az idei évre tervezett közbeszerzések adatai olvashatóak az interneten.

Az adatokért állampolgárok nem, csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága perelhet.

Ezek is érdekelhetnek