Utcán az egri tanárok

A vakáció dacára tanárok, szülők és diákok vonultak az egri Dobó térre, hogy tiltakozzanak az egyik helybeli iskola vezetői kinevezése ellen.

Ország-világPalágyi Edit2016. 07. 16. szombat2016. 07. 16.
Utcán az egri tanárok

A kiégés és a csüggedés vitte utcára a pedagógusokat, s ez legyőzte a félelmet – tudtuk meg a demonstráción, amelyen megjelent a Tanítanék Mozgalom több vezetője is. Az ügy előzménye, hogy az Egri Szakképzési Centrumhoz tartozó tagintézmény, a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola vezetői posztjára pályázatot írtak ki. A korábbi, nyugdíjas korú igazgató nem indult, mégis ő folytathatja a munkát egy évig a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartása alatt működő iskolában. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy az állásra egyedüli érvényes pályázatot benyújtó igazgatóhelyettest, Hadházi Róbertnét hiába támogatta a tantestület 87 százaléka, s hiába bír 8 év vezetői gyakorlattal. Végül mégis eredménytelennek nyilvánították a pályázatát. Attól tart, azért szenvedett hátrányt, mert részt vett a kockás inges tanári demonstrációkban. „Itt állunk, s a bőrünket vásárra visszük, csak mert szeretnénk egy összetartó tantestületben dolgozni, s elegünk van az iskolánkban uralkodó félelemkeltő légkörből és szorongásból” – mondta. Több kollégájával együtt úgy véli, a kinevezett 70 éves igazgató – aki nem kívánt nyilatkozni az ügyről – nem tudja levezényelni a szakképzés megújítását.

„Nem egyedi a jogtipró eset, ami Egerben történik. Több helyen előfordult, hogy a jogszabályokban rögzített demokratikus szabályokat ugyan megtartják az igazgatói pályázatok elbírálásánál, azaz meghallgatják a tantestületet, a szülői munkaközösséget is, ám ez csupán színjáték. Végül aztán úgy dönt a fenntartó, ahogy akar – nyilatkozta Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom vezetője az egri demonstráció után.

Ezek is érdekelhetnek