A brexit és mi

Apadó uniós források - Összeállítás a brexit következményeiről az augusztus 26-i Szabad Földben.

Ország-világMarkos Mária2016. 08. 27. szombat2016. 08. 27.

Kép: A demonstrator shelters under a Union flag umbrella people gather for an anti-Brexit protest in Trafalgar Square in central London on June 28, 2016. EU leaders attempted to rescue the European project and Prime Minister David Cameron sought to calm fears over Britain's vote to leave the bloc as ratings agencies downgraded the country. Britain has been pitched into uncertainty by the June 23 referendum result, with Cameron announcing his resignation, the economy facing a string of shocks and Scotland making a fresh threat to break away. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS, Fotó: JUSTIN TALLIS

A brexit és mi
A demonstrator shelters under a Union flag umbrella people gather for an anti-Brexit protest in Trafalgar Square in central London on June 28, 2016. EU leaders attempted to rescue the European project and Prime Minister David Cameron sought to calm fears over Britain's vote to leave the bloc as ratings agencies downgraded the country. Britain has been pitched into uncertainty by the June 23 referendum result, with Cameron announcing his resignation, the economy facing a string of shocks and Scotland making a fresh threat to break away. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Fotó: JUSTIN TALLIS

APADÓ UNIÓS FORRÁSOK
Nagy-Britannia kiválásával a Magyarországra érkező uniós források jelentősen megcsappanhatnak. A mostani, 2014 és 2020 közötti időszakban hazánk 21,5 milliárd eurónyi forrást hívhat le a közös kasszából, ami a hatodik legnagyobb támogatási összeg az EU-ban. Mivel a kilépési tárgyalások még el sem kezdődtek, így legfeljebb a 2019–2020 közti ciklusban várható forrásvesztés, összege elérheti a 23–24 milliárd eurót is. Hazánk, amennyiben ezt a kieső összeget a többi tagállam nem pótolja, úgy összesen 1,4–1,5 milliárd eurótól eshetne el, azaz 465 milliárd forinttól. Ez az éves magyar GDP nagyjából 0,7-0,7 százalékát éri el két évre leosztva, amivel a régióban a legnagyobb veszteséget szenvednénk el.


SZEGÉNY KÜLFÖLDI ROKON
Jelentősen megcsappanhatnak a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok hazautalásai, amelyekkel legfőképpen szüleiket, rokonaikat segítik meg, nem kevés pénzzel. A Világbank adatai szerint 2010-ben 116,3 millió, 2015-ben 372,9 millió dollárral járultak az itthon maradottak családi kasszájához. Mindez forintban mai árfolyamon 102,4 milliárd forintot jelent. Persze ezen összeget nehéz pontosan megjósolni, amit jól mutat az is, hogy a Nagy-Britanniából külföldre áramló összegek nagyságát a különféle nemzetközi számítások 1,5 és 16,5 milliárd font közé teszik. A régióban Magyarország a második, nálunk csak a lengyelek utaltak haza több pénzt, 1,1 milliárd dollárt.


CSEREBERE
Nagy-Britannia fontos kereskedelmi partnerünk, hiszen 2015-ben a kivitelt tekintve a nyolcadik, az import szempontjából pedig a tizenharmadik legfontosabb üzletfelünknek számított. Félő, hogy ezentúl ez nem így lesz. A várható új vámszabályok miatt az áruk a jelenleginél nehezebben (lassabban és/vagy drágábban) juthatnak el a vevőhöz. Kevesen vannak, akik bővíteni mernék a forgalmat a két ország között. Persze nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben: a régióban a csehek, a lettek, a litvánok és a szlovákok is jobban függenek a britektől, így a kilépés náluk még nehezebb helyzetet teremtene ilyen szempontból.

Ezek is érdekelhetnek