Ametiszt hajnalpírral és nyalókával

Augusztus második felében paprika és paradicsom lecsós illata lengi be szinte egész hazánkat. Egyrészt ilyenkor már olcsó mindkét termény, másrészt a magyar konyha és a családok igencsak kedvelik a belőlük változatosan elkészíthető fogásokat. A Vác közeli Kosdon augusztus 27-én a lecsó egyik hozzávalója, a paradicsom áll a középpontban.

Ország-világKoppány György2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.
Ametiszt hajnalpírral és nyalókával

A kosdi önkormányzat cégének tulajdonában lévő kéthektáros területen vegyszermentesen kezelt növény az átlagember számára szinte hihetetlen fajtagazdagságú. A rendezvényen 80–100 féle paradicsom mutatkozik be. Természetesen nem mindegyik helyi, hanem a lugas, a koktél, a korall, az aszalni való, a Lucullus és a kétféle Ökörszarv mellett megjelennek vetítővásznon és élőben más, színükben, méretükben és ízükben különböző fajták is. Már a nevük is költői: Ametiszt ékszer, Hajnalpír, Napkelte méhecske, Nyalóka, Fehér ribizli, Csokoládé körte vagy éppen Disznóvágás. Megtekinthető a Csodalámpa, amely hosszúkás és kis farkincája van, vagy éppen a csokibogyó, amely sötétebb, hosszúkás, a felső része zöld, a belseje sötétpiros. A bemutató kerti sétákat értő magyarázatok kísérik a tankertben, növénygondozási tanácsokkal, praktikus ötletekkel. Meg lehet tanulni a befőzést, tartósítást, paradicsomaszalást, csalamádékészítést és a padlizsánsütést.

Ezek is érdekelhetnek